NRK Meny
Normal

Her er det like før det smeller

Skytebas Tommy Hagen instruerer fylkesråd Tove Mette Bjørkmo om avfyring av salva som skal gi gjennomslag i Toventunnelen, Nordlands største vegprosjekt noensinne.

Tove Mette Bjørkmo

SISTE HÅND PÅ VERKET: Samferdselsråd Tove Mette Bjørkmo innrømte etterpå at hun ønsker å gjenta dette.

Foto: Frank Nygård

Etter nesten to år med bryting av fjell, sprengninger, og jobb i mørket, er den store dagen endelig kommet. Onsdag kunne nemlig «gruvesluskene» som har jobbet med den nye Toventunnelen, feire gjennomslag i den 10, 7 kilometer lange tunnellen.

Toventunnelen er en del av Vegpakke Helgeland fase 1, og er det største vegprosjektet som er igangsatt i Nordland noensinne.

Se video:

Video ac463750-b78f-4a57-94f8-e69b34ede8f3.jpg

Toven-tunnelen

Mens samferdselsråd Bjørkmo fikk æren av å fyre siste salve, var det nok «gruvesluskene» som jublet mest over gjennomslaget i Toventunnelen. – Vi har beseiret fjellet, slo tunnelarbeiderne fast overfor NRKs utsendte journalist, og seieren ble beseglet med en liten dram, slik tradisjonen tilsier.

– Dette er like stort historisk som da Jesus gikk på vannet, sier en av «gruvesluskene», Kåre Lundgård. – For det har vært så mye krangel for å få dette til. Dette er starten på veier over hele Helgeland, og viser at om vi er enige, kan vi til alt vi vil, sier en optimistisk Lundgård.

Forening på Helgeland

Det hele skjedde altså med et smell, og dermed kunne ordfører Jann-Arne Løvdal i Vefsn ta imot sin kollega Magnar Johnsen i Leirfjord, og hilse ham velkommen på kommunegrensa midt inne tunnelen som skal binde indre og ytre Helgeland tettere sammen.

Inne i Toven-tunnelen

Inne i Toven-tunnelen.

Foto: Frank Nygård

Dagens gjennomslag er en viktig milepæl for entreprenøren, som fortsatt har rundt to år igjen med arbeid før tunellen står helt ferdig, til en prislapp av 1,5 millard kroner. – Dette er en stor dag for oss, sier prosjektleder Jonny Madsen i Hæhre. – Vi står ferdig med første fase av byggingen av Toven-tunnelen.