Her er LOs tips til deg som skal arbeide i julen

LO har mottatt flere tips om lovbrudd i forbindelse med julehandelen. Over hele landet gjennomfører nå LO stikkprøver i bedrifter og butikker, for å undersøke om unge arbeidstakere blir utnyttet.

Ikke alle som NRK møter hos bedrifter i Bodø har satt seg like godt inn i avtalene som er gjort ved egen arbeidsplass.

– Jeg er nok ikke hundre prosent klar over om arbeidsplassen har tariffavtale, medgir Bjørn Skjærstad hos Melkebaren i Bodø (bildet). Og han er ikke alene. FOTO: Amanda Rørmark Åsberg. REDIGERING: Benjamin Fredriksen.

– Tariffavtale? Nei, jeg er ikke helt sikker. Hva vil det si, egentlig?

Jarl-Håkon Olsen i LO i Bodø

Jarl-Håkon Olsen i LO i Bodø.

Foto: Privat

LOs patruljer her i landet avdekker feil ved 20 prosent av de bedriftene de besøker. Derfor starter de med julepatruljering flere steder i landet.

– Behovet for slik kontroll er stort. Bare i dag har Los julepatrulje i Bodø fått inn flere tips vi vil undersøke. Nå i desember har mange butikker og kjøpesenter utvidet åpningstider og nattåpent i forbindelse med julehandelen. Derfor har LO i år en egen julepatrulje, sier Jarl-Håkon Olsen fra LOs julepatrulje i Bodø.

LO bruker hver sommer å arrangere sommerpatrulje. Og erfaringene viser at det er en andel unge arbeidstakere som blir utnyttet. Derfor setter vi inn dette tiltaket for å forsøke motvirke utnyttelsene.

Jarl-Håkon Olsen

Besøkte 6000 bedrifter

Ungdomsrådgiver Kent Rune Pedersen, også han ansatt i LO, forteller at selv om slike julepatruljer ikke er en sentral satsing, gjennomfører distriktskontorer over hele landet slike patruljer nå i førjulstiden.

Kent Rune Pedersen, ungdomsrådgiver i LOs sommerpatrulje

Ungdomsrådgiver Kent Rune Pedersen i LO.

Foto: Arne Vatnøy / NRK

– Spesielt i fylker med alpinsentre, hvor det om vinteren er mange sesongarbeidere og ekstrahjelper, gjennomføres slike patruljer, sier Pedersen.

Han sier ungdom må være spesielt oppmerksom på lønnstillegg i forbindelse med høytidsdagene.

– Du bør man lese over kontrakten, og ikke skrive under på noe man ikke kjenner innholdet av. I kontrakten skal det blant stå hva man kan forvente seg av arbeidsgiver, så vel som av deg som arbeidstaker, sier han.

Kjøpesenter - julehandel

Julen er den travleste tiden for handelsnæringa, og mange butikker ansetter derfor ekstrahjelper. Men også i jula har arbeidstakere krav på kontrakt - blant annet.

Foto: Sara Johannessen / Scanpix

Deler ut kontrakter

Tilbake i Bodø forteller Olsen om ansatte som trekkes i lønn hvis det er minus i kassa, ungdom som ikke får lønn under opplæring eller ingen opplæring overhodet, samt seksuell trakassering – for å nevne noe.

– Hvis det er feil eller mangel på arbeidskontrakt tar vi det bare der. Vi går med forskjellige standard kontrakter, som vi kan gi til bedriften ved ønske.

– Men hvis det er mer alvorlige forhold, som seksuell trakassering eller svart arbeid, så tilkalles enten Arbeidstilsynet eller politiet, avslutter Olsen.

Virke: – Må ikke krisemaksimere

Inger Lise Blyverket i Virke, som organsiserer handelsbransjen, sier organisasjonen jobber hver dag med å informere sine medlemsbedrifter og sørge for at de vet hvilke regler som gjelder.

– LOs sommerpatrulje viste at 94 prosent av arbieidsgiverne de undersøkte hadde arbeidskontrakt for sine ansatte. Det er viktig at vi ikke krisemaksimerer eller lager et elendighetsbilde av forholdene i norsk arbeidsliv. De aller fleste er opptatt av å følge de lover og regler som gjelder.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Adrian (27) må vise finger, rope, rekke tunge og lage kysselyder. Helst når det passer ekstremt dårlig.
Venke opplevde enhver hesteeiers mareritt da hun oppdaget en fremmed mann i stallen hennes.