NRK Meny
Normal

Ekspertene er uenige: – Er dette en Munch?

Et ukjent Munch-maleri kan ha dukket opp i Bodø under signaturen til Adelsteen Normann.

Et ukjent Munch-maleri kan ha dukket opp i Bodø under signaturen til Adelsteen Normann.

Gallerist Harald Bodøgaard og eier Ole-Peer Gullhav henger opp «Gate i Berlin etter regnvær» på Bodøgaard kunst og kultur i Bodø.

Signert av Adelsteen Normann

Adelsteen Normann har signert maleriet, men Edvard Munch kan ha hatt en finger med i spillet.

Foto: Harald Krogtoft / NRK

– Jeg er hellig overbevist om at dette er et bilde de har jobbet sammen om. De kunne ikke skrive Adelsteen og Munch på dette bildet. En av de har signert det, sier Ole-Peer Gullhav som eier bildet som for tiden henger på Bodøgaard kunst og kultur i Bodø.

Spørsmålet er om Edvard Munch har malt bildet som kunstneren Adelsteen Normann har signert. Bildet heter «Gate i Berlin etter regnvær» og henger nå på Bodøgaard kunst og kultur.

Gallerist Harald Bodøgaard har vanskelig for å tro at det er et ekte Munch som henger på veggen i galleriet hans.

– Jeg tror ikke Adelsteen Normann signerte et bilde på vegne av Edvard Munch.

Var venner

Men det er mye som tyder på at Munch kan har vært delaktig i arbeidet. Adelsteen Normann var fra Bodø men dro til Tyskland på siste halvdel av 1800-tallet. Der utdannet han seg og virket som maler.

Bildet malt i en periode da Munch var i Tyskland, og bodde i samme gate som motivet. Dessuten var Munch en god venn av Adelsteen Normann.

– Jeg er litt i tvil om Edvard Munch har vært direkte inne i bildet og jobbet, men jeg tror faktisk han kan ha vært det, sier Bodøgaard.

Bildet skiller seg fra alt annet Normann har signert. Han er først og fremst kjent for sine landskapsmalerier, men teknikken i «Gate i Berlin etter regnvær» ligner utvilsomt Munch.

Les mer om Adelsteen Normann i Nordland Fylkesleksikon.

– Helt usannsynlig

Bjørn Tore Pedersen

NRKs kulturjournalist Bjørn Tore Pedersen har skrevet bok om Adelsteen Normann. Han mener det er usannsynlig at Munch står bak maleriet.

Foto: Ola Helness / NRK

NRKs kulturjournalist Bjørn Tore Pedersen mener imidlertid det er helt usannsynlig at Munch står bak bildet.

– Det er ingenting som tilsier at Normann har signert et bilde som Munch har malt.

Pedersen har skrevet bok om kunstneren fra Vågøya utenfor Bodø, og tror heller Normann hadde et behov for å vise verden at han kunne male akkurat som Munch gjorde i den perioden. Normann var et produkt av Düsseldorf-skolen og ble dømt sør og ned av norske kunstkritikere.

– De mente han valgte feil sted til feil tid. Han ville fjerne seg fra det stempelet og vise at han også behersket andre stilarter og uttrykksformer. Det er det han gjør med dette bildet.

– Det at han inviterte Munch til Berlin skulle ikke dermed tilsi at han skulle lot Munch male et bilde som han selv signerte.

En gentleman

Han minner dessuten om at Munch omtalte Normann som «gentlemannen fra Vågøya».

– Og en gentleman signerer ikke en annen malers bilde.

Pedersen mener det er rart at striden om opphavet ikke er trukket frem i noen av de utallige biografiene som er skrevet om Munch. Og han er usikker på om man noen gang får et svar på spekulasjonene.

– De kommer nok til å fortsette, og skal man få dette bekreftet må det foreligge dokumentasjon. Enten i et brev eller notat skrevet av Normann eller Munch.

Overbevist

Ivar Kristiansen

Tidligere stortingsrepresentant Ivar Kristiansen hadde «Gate i Berlin etter regnvær» hengende på veggen på sitt stortingskontor.

Foto: Øystein Nygård / NRK

En som føler seg langt mer sikker på at Munch har malt bildet er tidligere stortingsrepresentant Ivar Kristiansen. Høyre-mannen satt på Stortinget i 16 år, men tok ikke gjenvalg og måtte derfor nylig ta ned bildet fra sitt stortingskontor og returnere det til den private eieren i Nord-Norge.

Jo mer han har studert det, jo mer har han blitt overbevist om at Edvard Munch har malt bildet, til tross for at det er signert den norske maleren Adelsteen Normann.

– Normann lagde 2.000 oljemalerier. Han har aldri malt et bilde som dette. Det har så mange likhetstrekk med måten Munch malte på. Måten himmelen er malt på, er for eksempel veldig typisk Munch, sier Kristiansen.

Kunsthistorikerne er sterkt uenige i hvilken grad Munch har vært involvert i bildet. Konservator Petra Pettersen ved Munch-museet tror ikke Munch har hatt noen befatning med bildet.

– Jeg tror ikke han har vært med å male det, sa hun til NTB tidligere i år.

Men kunsthistoriker og kunstner Irena Jovic er uenig med konservatorens vurdering.

– Jeg mener Edvard Munch kan ha arbeidet på dette bildet. Men det er veldig vanskelig å bevise.

Ivar Kristiansen - Munch på veggen

Høyre-mannen Ivar Kristiansen tok nylig ned bildet fra sitt stortingskontor og returnerte det til den private eieren.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix