Hopp til innhold

Har aldri registrert tidligere vår i Arktis

Amerikanske forskere har aldri registrert en tidligere start på snøsmeltingen enn i år.

Kajakk i Alaska
Foto: Paxson Woelber (cc) Flickr.com

CO₂ i atmosfæren
420,5 ppm
1,5-gradersmålet
+1,09 °C
Les mer  om klima

Ved Barrow-observatoriet i Alaska, NOAAs nordligste målestasjon, registrerte etaten at snøsmeltingen startet 13. mai. Det er det tidligste tidspunktet i etatens 73 år med loggføring, og 10 dager tidligere enn rekorden fra 2002, skriver NOAA på sine nettsider.

Barrow befinner seg cirka 519 kilometer nord for Polarsirkelen, og er vanligvis et av de siste stedene i USA hvor snødekket slipper tak. I vinter har det amerikanske værbyrået registrert temperaturer 11 grader over normalen i delstaten.

Dette fører også trolig til ny minimumsrekord hva gjelder utbredelsen av sjøis. NOAA viser til satellittbilder fra midten av mai med en rekke «illevarslende åpninger», som strekker seg dypt inn i Arktis.

Ser ut som begynnelsen av juli

Den amerikanske forskeren og biologen David Douglas sier at vårens forhold illustrerer hvor skjør og dynamisk pakkisen har blitt.

– Det ser ut som slutten av juni eller begynnelsen av juli her akkurat nå, sier Douglas.

Han er ikke i tvil om at dette vil få følger for dyrelivet. Det er heller ikke Lars Henrik Smedsrud, professor i oseanografi ved Universitetet i Bergen.

– Analogien på norsk side er vel Longyearbyen. Tar man 0 grader celsius som «vår», pleier det å skje ca. 1. juni, og i år skjedde det cirka 3. mai, sier Smedsrud.

Rammer økosystemet

Lars Henrik Smedsrud

Lars Henrik Smedsrud ved Universitetet i Bergen.

Foto: Universitetet i Bergen

Han forteller at det her har vært episoder over null grader hver eneste måned hele siste vinter, noe som helt sikkert har en stor effekt på økosystemet.

– For eksempel rein som ikke finner mat når det er is istedenfor tørr snø. Når det gjelder sjøisen i Arktis, der jeg har mest erfaring, starter smeltingen nå i snitt 10 dager tidligere enn rundt 1980 når målingene startet.

Han påpeker at svingningene kan være store fra et år til et annet, og at trender må ses over lengre tid.

– Likevel er trenden i Arktis klar. Våren kommer stadig tidligere, og høsten senere, sier Smedsrud, som legger til at også issmeltingen på Grønland startet tidlig i år.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «320px» i nytt vindu

Denne bildeserien fra 1. til 24. april, viser frakturering og rotasjon av sjøis nær Alaska og en kanadisk øygruppe. Kilde: National Snow and Ice Data Center / www.nsidc.org.

Barrow, Alaska