NRK Meny
Normal

Pågrepet med kniv i handa

Den politidrapssiktede 62-åringen holdt en fiskekniv i handa da han ble pågrepet i hjemmet sitt i Mo i Rana tidlig i morges.

Arne Hammer og Øyvind Rengård

PRESSEKONFERANSE: Kriminalsjef Arne Hammer og påtaleleder Øyvind Rengård ved Salten politidistrikt

Foto: Øysten Nygård / NRK

Det opplyser politiet på en pressekonferanse i Mo i Rana i dag. Kniven ligger igjen i leiligheten i påvente av de tekniske undersøkelsene.

Gass i leiligheta

– Mannen lå på gulvet i en gang da politiet kom inn i huset. Da hadde han oppholdt seg i et rom fylt med tåregass i flere timer, opplyser kriminalsjef Arne Hammer ved Salten politidistrikt på pressekonferansen nå i ettermiddag.

Åstedsgranskingen i boligen er ikke kommet skikkelig i gang fordi leiligheten fortsatt er fylt med gass. Det er tre teknikere fra Kripos og tre fra Salten som jobber med den tekniske biten.

– Gassen gjør at arbeidsforholdene er vanskelige. Teknikerne må jobbe med vernemaske som begrenser jobben deres, sier Hammer.

Risikerer seks års fengsel

62-åringen ble i morges siktet for forsettlig drap på politioverbetjent Olav Kildal (58). Kildal ble brutalt drept da han og en politistudent skulle hente en psykiatrisk pasient på beordring fra mannens fastlege.

– Strafferammen på seks års fengsel, sier påtaleansvarlig, politiadvokat Øyvind Rengård ved Salten politidistrikt. 62-åringen skal avhøres i Bodø i kveld.

Jobben med å sikre spor og å avhøre vitner startet allerede i natt.

– Så langt er den kvinnelige politistudenten avhørt. Vi har også avhørt seks polititjenestemenn som var med på aksjonen samt flere ambulansesjåfører, sier Hammer.

– Visste Kildal var død

Olav Kildal

DØDE I TJENESTEN: Politioverbetjent Olav Kildal (58) ved Helgeland politidistrikt.

Foto: Helgeland politidistrikt

Den avdøde politimannen blir obdusert i Bodø på lørdag.

Politimester Håvard Fjærli ved Helgeland politidistrikt fikk spørsmål om hvorfor det hadde tatt halvannen time fra Olav Kildal ble angrepet og knivstukket til politiet fikk hentet han ut.

– Vi hadde vitneobservasjoner på at politimannen allerede var død. Han døde ganske raskt, sier Fjærli.

Etter det NRK erfarer var ambulansepersonell først på åstedet onsdag ettermiddag, men trakk seg raskt tilbake da de ble klar over situasjonen.

Han fikk også spørsmål om hvorvidt politifolkene hadde på seg knivsikre vester

Skulle hentes tirsdag

Den drapssiktede mannen skulle egentlig hentes av politiet en dag tidligere for å fraktes til psykiatrisk behandling ved Nordlandssykehuset i Bodø.

– Dette ble utsatt fordi det ikke var plass til han på tirsdag, sier Fjærli .

Krisetelefon

Rana kommune har opprettet krisetelefon etter drapet på Olav Kildal. Nummeret er 75 14 64 00