NRK Meny
Normal

Kvinnelig politistudent vitne til drapet

Politikvinnen som var vitne til drapet på sin kollega var andreårsstudent ved Politihøgskolen i Oslo.

Politi Bevæpnet

Tungt bevæpnet politi stormet klokka 05.50 torsdag morgen huset på Hammeren i Mo i Rana der en mann hadde forskanset seg, etter at politimannen ble knivdrept onsdag.

Foto: Foto Frank Nygård

Den 58 år gamle politioverbetjenten Olav Kildal ble stukket ned med kniv da han sammen med den unge kvinnelige politistudenten skulle hente en psykiatrisk pasient som skulle innlegges på Nordlandssykehuset i Bodø.

I praksis på Mo

– Kvinnen andreårsstudent ved Politihøgskolen i Oslo, og er for tiden i praksis ved politiet i Mo i Rana, sier avdelingsleder Geir Vallaker ved Politihøgskolen i Oslo.

Skolen flagger på halv stang i dag, og Vallaker forteller at både studenter og ansatte fikk en tung start på dagen. Det har vært ett minutts stillhet både ved skolen i Oslo, Bodø og Kongsvinger.

– Slike tragiske hendelser påvirker hele politi-Norge, som også vi er endel av, sier han. Nå skolem for å møte de studentene som har behov for å snakke om dette.

Blir tatt hånd om

Skolen har ingen spesiell oppfølging overfor den unge kvinnen nå.

– Det viktgste for henne er at det lokale støtte- og hjelpeapparatet trer i funksjon. Og vi forsirket oss om at hun blir tatt godt vare på. I tillegg har vi praksisansvarlige i politidistriktet som er Politihøgskolens forlengede arm og som vi vet gjør en god jobb, sier han.

Vallaker sier det heldigvis hører til sjeldenhetene at politistudenter får et så brutalt møte med yrket når de er ute i praksis.

Men traumatiske opplevelser skjer. Det foregår rett som det er at vi må ha en debriefing og samtaler i etterkant av traumatiske hendelser, sier han.

Kom seg uskadd ut

Politikvinnen kom seg ut av leiligheten uskadd, mens Kildal ble erklært død da han ankom sykehusets akuttmottak like etter klokken 18 onsdag kveld.

Det tok halvannen time før politiet kunne hente ham ut av leiligheten.

– Poltikvinnen sto bak sin kollega, og kom seg unna slik at hun fikk varslet operasjonssentralen, sa politimester Håvard Fjærli til NRK i går.

Politidrapet i går er det andre i Norge på to månender. Totalt 11 norske politimenn er drept i tjeneste siden 2. verdenskrig.