– Han gikk inn i husene våre

62-åringen som nå er siktet for politidrap oppsøkte naboene sine på jakt etter medisiner og tobakk.

Henning Fjellheim

EVAKUERTE MED BARNA: Henning Fjellheim tok med seg barna og dro vekk fra huset sitt under gårdagens politiaksjon på Hammern.

Foto: Frank J. Nygård / NRK

Det forteller Kirstin Larsen som er nabo til gjeringsmannen. Hun og flere av naboene har i lengre tid følt usikkerhet fordi de visste at mannen var ustabil.

– Ja, jeg må si at man har jo vært borti denne mannen og at han har kommet på dørene og spurt etter forskjellige ting. Blant annet har han kommet inn i husene uten at vi har vært hjemme, og det har kun vært barn i huset. Vi var på butikken og han har bare gått rett inn hos oss, forteller Kirstin Larsen til NRK Nordland.

Måtte evakuere

Henning Fjellheim er nærmeste nabo til huset der drapsmannen bodde. Fjellheim måtte evakuere med sine to barn til sin svigermor rett etter at den nå avdøde politimannen ble knivstukket.

– Jeg hørte masse bråk, og så politikvinnen som var sammen med den avdøde, rømme fra stedet. Da fant jeg ut at det var best å ta barna med og dra fra stedet, sier Fjellheim, som har fulgt dramaet på avstand gjennom media.

Ifølge Henning Fjellheim har det ikke vært lignende hendelser i nabolaget tidligere. Han tror hendelsen har gjort inntrykk, og blir oppfattet som svært dramatisk for mange i nabolaget.

Og hendelsen i går får Kirstin Larsen til å tenke på ungene som bor på Hammern.

– Jeg må si at dette er fryktelig skremmende fordi vi har tross alt unger som går på skole og reiser med skolebussen hver dag. De tar buss rett utfør døra til huset hvor mannen bodde. Jeg håper nå at Rana kommune ikke kommer med slike pasienter tilbake hit igjen.

Flagget på halv stang ved politihuset i Mo i Rana

FLAGGET PÅ HALV STANG: Ved politihuset i Mo i Rana ble flagget firet på halv stang for å markere gårdagens tragiske hendelse der en polititjenestemann ble brutalt drept.

Foto: Frank J. Nygård / NRK

Uvirkelig

– Det var jo et stort oppbud med politifolk under aksjonen og det smalt kraftig fra tåregassgranater som politiet benyttet - hva tenker du i forhold til det?

– Det er skremmende og uvirkelig. Jeg trodde jo at Hammeren var en fredelig plass og det har det jo vært. Når slike ting skjer så blir man jo skremt og man tenker på ungene sine. Vi var jo imot at det kom personer med slike problemer i huset der, på grunn av at vi tenkte på ungene våre. Vi tenkte at han var ute etter vennene sine, når han kom hjem og det var mørkt.

– Har dere følt usikkerhet over lang tid?

– Ja, men han har jo ikke gjort oss noe, men han har jo gått inn i husene og bilene våre. I tillegg har han spurt etter medisin og tobakk hos folk her i området.

– Det er helt forferdelig å tenke på at en politimann nå er død og det oppleves som en stor tragedie. I tillegg kjente jeg politimannen som nå er død, så dette er veldig sterkt. Jeg tenker på de som nå sitter igjen og synes dette er helt forferdelig.

Siktet for forsettlig drap

Mannen som stakk ned og drepte politimannen Olav Kildal i Mo i Rana onsdag, er siktet for forsettlig drap. Siktelsen er offentliggjort av Salten politidistrikt, som har overtatt etterforskningen av saken.

Den 62 år gamle mannen, som ble pågrepet tidlig torsdag morgen, blir fremstilt for varetektsfengsling i løpet av helgen.