Siktedes våpen trolig inndratt

62-åringen som er siktet for politidrapet på Mo hadde tre våpenlisenser. Disse våpnene skal være inndratt for lenge siden, ifølge politet.

Politiaksjon etter politidrapet i Rana

AKSJON: Tungt bevæpnet politi aksjonerte i morgentimene torsdag og pågrep mannen.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg

Det vil i dag bli holdt minnestund for avdøde Olav Kildal (58) på politistasjonen i Mo i Rana. Politidirektør Ingelin Killengreen vil delta i markeringen.

Hadde tre våpenlisenser

En av årsakene til at det tok halvannen time fra Kildahl ble angrepet og knivstukket til han ble tatt hånd om, var at den 62-åringen hadde tre våpenlisenser.

– Har dere funnet våpen i boligen?

– Vi er kjent med at han hadde registrert våpen. Vi kjenner også til at disse skal ha vært beslaglagt for en tid tilbake, sier politadvokat og påtaleleder Øyvind Rengård ved Salten politidistrikt.

Mer vil han ikke si om mannens våpen.

– Da er vi inne på de operative tiltakene og vurderingene politiet nå gjør, sier Rengård.

Uromoment i nabolaget

Flere naboer forteller til NRK at de var redde for siktede på grunn av det de opplevde som spesiell oppførsel fra hans side. Han skal blant annet ha tatt seg inn i et nabohus uten tillatelse

Rengård sier politiet var kjent med at mannen var et uromoment i nabolaget.

Salten politidistrikt har hatt over 20 tjenestemenn- og kvinner på Mo. Halvparten av disse er en spesialtrent tropp som har vært med på pågripelsen torsdag morgen. Resten er tekniske og taktiske etterforskere, sier han.

På vei til Bodø

Politiadvokat Øyvind Rengård

Politiadvokat Øyvind Rengård.

Foto: Frank Nygård

Ifølge politadvokaten er etterforskninga kommet godt i gang.

– To teknikere fra Salten politidistrikt er allerede i gang. Kripos er også kommet til Mo for å bistå. Den drapssiktede 62-åringen er nå på vei til Bodø, hvor han blir avhørt. Han vil bli framstilt for varetektsfengsling på lørdag, sier Rengård.

Mannen har nå fått oppnevnt advokat.

– Politiet har kjent til denne mannen i lang tid. Vi vil nå kartlegge de personlige forholdene rundt siktede. Han vil bli undersøkt av psykiater i Bodø, leger han til.

Politiet alene på henteoppdrag

Det var ikke helsepersonell med da den 62 år gamle mannen skulle hentes av politiet i Rana går, for å fraktes til psykiatrisk sykehus i Bodø. AMK-sentralen ved Helgelandssykehuset ba politiet om bistand, og som en hovedregel skal helsepersonell være med. Det skjedde ikke i dette tilfellet, sier lederen for AMK-sentralen, Svein Arne Monsen.

– Helsetjenesten rekvirerte bistand fra politiet til å utføre et tranportoppdraget til psykiatrisk avdeling ved Nordlandssykehuset Bodø dagen før, sier han.

Ved AMK-sentralen var de enig med den lokale legen sin vurdering om at dette var et oppdrag for politiet. Dermed ble politiet spurt om å hente mannen.

Det vanlige er imidelrtid at det er helsepersonell sammen med politiet under transport av psykiatriske pasienter. Og det skal vurderes i absolutt alle situasjoner, sier Monsen.

– I slike tilfeller skal det, som en hovedregel være med helsepersonell. Det er noe både politiet og helsetjenesten er innforstått med. Dette blir imidlertid vurdert fra gang til gang.

Helsetilsynet koblet inn

Helsetilsynet i Nordland vil nå undersøke saka drapet av politioverbetjenten på Mo i Rana i går kveld. Fungerende fylkeslege, Eli Løkken, sier til NRK at de har tatt kontakt med politiet på Helgeland og blitt orientert om saka.

Helsetilsynet vil også undersøke hvordan involvert helsetjeneste har håndtert saka.

– Vi har tatt kontakt med politiet på Helgeland og er blitt orientert om saka. Ettersom dette er var en psykiatrisk pasient som skulle fraktes til behandling er det naturlig at vi ser nærmere på hvordan denne saka er blitt håndtert både av lokalt politi og helsetjenesten, sier fungerende fylkeslege Eli Løkken.

– Vi avventer at politiet har gått i gang med sin innledende etterforskning før vi konkret engasjerer oss, men det vil vi altså gjøre.

NETT-TV: Her pågripes gjerningsmannen

Video Gjerningsmannen pågrepet etter politidrap