Hopp til innhold

Tøffere hverdag for politiet

– Politiet skulle utføre et rutineoppdrag for psykiatrien i går. Nå vil etterforskningen vise hva som gikk galt og hva vi kan lære av det, sier politidirektøren.

Pressekonferanse, politidrap

PRESSEKONFERANSE: Politidirektør Ingelin Killengreen og Arne Johannessen i Politiets fellesforbund avholdt pressekonferanse utenfor politihuset på Mo.

Foto: Øysten Nygård / NRK

På pressekonferansen som ble avholdt på Mo i dag kom det fram at det var et normalt rutineoppdrag som fikk et fatalt utfall.

Den 58 år gamle politimannen Olav Kildal ble brutalt drept da han og en politistudent skulle hente en psykiatrisk pasient.

Politidirektør Ingelin Killengreen vil ikke trekke noen bastante konklusjoner omkring hendelsen før den er grundig gjennomgått.

– Dette er oppdrag politiet utfører hver eneste dag og dette er karakterisert som et rutineoppdrag, men vi må være litt forsiktige med å trekke konklusjoner. Etterforskningen vil vise de nærmere omstendighetene både når det gjelder gjerningsmannen og selve situasjonen. Men politiet er vant til denne typen oppdrag og vi har en lovpålagt plikt til å bistå pykiatrien. En del situasjoner er selvfølgelig vanskeligere enn andre, sier Killengreen.

– Vi må ta lærdom av dette

Tilstede på pressekonferansen var også leder for Politiets fellesorganisasjon, Arne Johannessen. Han er også opptatt av hva politiet kan lære av slike hendelser.

– Det vi som representerer de ansatte er opptatt av, er at alle sider ved denne saken blir nøye gjennomgått, for å lære av det. Det gjør vi for å se om det er ting, når man møter slike situasjoner, som kan forbedres. Det er jeg helt sikker på at vi har felles interesser i, både arbeidsgiver- og arbeidstakersiden. Men jeg tror vi skal holde et annet fokus når man står midt oppi denne tragedien, og la det vente litt, men jeg er helt overbevist om at alle sider må gjennomgås, med tanke på læring, sier Arne Johannessen.

Og Ingelin Killengreen støtter Johannessen på dette området.

– En ting er etterforskningen, men politiet har jo fast praksis for at når slike ting som dette skjer, så gjennomgår vi det i alle sammenhenger, for å se hva vi kan lære og hva vi kan gjøre for å unngå at slike ting skjer i framtiden. Denne gjennomgangen vil komme helt uavhengig av etterforskningen og etterforskningsresultatene.

Omfattende gjennomgang

– Kommer det til å bli gjennomført en egen granskning?

– Jeg vil ikke kalle det en granskning, men vi gjennomfører en omfattende gjennomgang etter enhver episode eller hendelse med et visst alvor. Da går vi gjennom hele hendelsesforløpet, hva vi kan lære av det, om vi har tilstrekkelig utstyr, om vi har nok planer, om instruksverket er på plass. Kort sagt alt som er aktuelt. Denne gjennomgangen innbefatter arbeidsgiversiden, arbeidstakerorganisasjonen og vernetjenesten, for det kommer på siden av eller i tillegg til selve etterforskningen, sier Killengreen.

– Er det noe politiet kan gjøre for å øke sikkerheten for politifolk som er på slike oppdrag?

– Gjennomgangen vil vise hva som eventuellt kan gjøres, men her og nå vet vi for lite, og vi har foreløpig ikke vært opptatt av den siden, sier politidirektøren.

Ifølge Arne Johannessen vet alle som jobber i politiet at det er forbundet risiko med enkelte oppdrag, men det som er viktig i forhold til de ansatte er at man minimaliserer risikoen og får det så trygt som mulig.

– Men det vi vet er at man kan aldri gardere deg mot at det skjer like tragedier når man er i politioppdrag. Det er dessverre umulig.

– Opplever dere at politiets hverdag er blitt farligere?

– Det er vanskelig å trekke noen konklusjon ut fra at vi har hatt to tragiske dødsfall i løpet av to måneder. Det jeg kan si er at mange politifolk opplever at de har mange flere tøffe politioperative utfordringer, det er det ingen tvil om. De opplever en kombinasjon av rus med alkohol og piller og en atferd som er mye mer utfordrende enn det var for noen år siden. Vi ser også en del typer voldsbruk og grensen for å øve vold mot politifolk har endret seg.

– Så det har helt klart blitt vanskeligere å være politi, men så er også norsk politi veldig gode til å håndtere farlige situasjoner med minst mulig maktbruk.
Det er jo hele politikonseptet i Norge og der er vi gode, sier Arne Johannessen.

Ung politistudent

– Hvordan blir polititjenestekvinnen som deltok i gårdagens oppdrag ivaretatt?

– Jeg opplever at hun blir veldig godt tatt vare på, vi har snakket med henne nå og hun gir uttrykk for at hun blir tatt godt vare på av hennes kolleger. De er flinke med slikt. Politiet er gode på å håndtere sånne situasjoner også når det gjelder kolleger, sier Arne Johannesen.

Ifølge Killengreen tar kollegene godt vare på henne og de andre ved politistasjonen på Mo. I tillegg har politimesteren bedt om eksperthjelp utenfra.

– Hva tenker du om at dette var en politistudent?

– Ja, det er jo spesielt tøft. Her har vi en ung student i praksisåret som opplever noe slikt før hun er kommet ut i sin første egentlige jobbhverdag. Så jeg håper veldig sterkt at dette ikke har skremt henne fra en fremtidig karriere i politiet. Men som Arne Johannessen sier, hun blir veldig godt tatt vare på selv om det selvfølgelig har vært ekstremt tøft for henne, sier Killengreen.

– Hva med bruken av politistudenter i denne type oppdrag?

– Studentene skal i praksisåret ikke være arbeidskraft, men de skal være med ut for å kunne lære og få undervisning i alle typer oppdrag og situasjoner som politiet er med på. Det omfatter jo også bistand i forbindelse med psykiatri, sier hun.

– Er det tilstrekkelig å reise ut med kun to tjenestemenn i slike tilfeller?

– Det vil alltid være en vurdering ut fra risikoen i det enkelte tilfellet og i den grad man kan forberede seg på det man står overfor. Så kan man selvfølgelig ved en gjennomgang av saken i ettertid diskutere dimensjoneringen av oppdraget og måten det blir løst på, avslutter politidirektør Ingelin Killengreen.