NRK Meny
Normal

Gutt (15) innrømmer trusler mot skoler på Helgeland

Avhøres av politiet i ettermiddag. Flere hundre elever evakuert etter trusler mot skoler.

Snorre Bogfjellmo

– Vi har en person inne til avhør. Han er mistenkt for å ha lagt ut disse truslene og har for såvidt erkjent det overfor oss, sier etterforskningsleder Snorre Bogfjellmo i politiet på Helgeland til NRK.

Han sier ingenting så langt tyder på at gutten hadde planlagt å gjennomføre noe.

– Vi må prate med han og finne ut av hva dette er for noe.

Ifølge Bogfjellmo er det for tidlig å si om flere personer er involvert i forbindelse med truslene og om den mistenkte har noe å gjøre med truslene mot en skole i Rana.

Evakuerte elever

Trussel mot skoler i Mosjøen via Jodel
Foto: Skjermdump fra Jodel

Elever ved Mosjøen videregående skole avdeling Kippermoen og Kippermoen ungdomsskole ble i formiddag evakuert etter at det er lagt ut en en anonym trussel via appen «Jodel».

NRK har fått tilgang til trusselmeldingen, som lyder som følger: «Ikke kom på skolen imorgen, Kippermoen. Lærerne skal få svi». Under har noen svart: «Skoleskyting?».

Det kommer ikke frem av trusselen om den er rettet mot en eller begge skolene. Politiet har fått bistand fra Kripos og har også fått hjelp fra folkene bak Jodel.

– Når det er snakk om straffbare forhold blir de ikke så anonyme lenger. Da får vi ut en del informasjon som vi kan bruke i etterforskningen.

Det er på bakgrunn av disse opplysningene at politiet fant fram til 15-åringen. Familien til 15-åringen kom selv til politiet, og det var ingen pågripelse av vedkommende.

Sendte elevene hjem

Rektor Kurt Henriksen ved Mosjøen videregående skole sier bekymringen til elever og ansatte gjorde at de valgte å sende alle hjem.

– De opplever det som ubehagelig. Og derfor har vi evakuert, sier han til NRK.

Politiet anbefalte å holde skolene åpen, og mener det heller ikke i morgen er noen grunn til at de skal holde stengt.

Trusler også i Rana

Også ved Polarsirkelen videregående skole i Mo i Rana er elevene sendt hjem.

– Vi er kjent med at det er publisert noen meldinger på Jodel, men er ikke sikre på om det er en ny trussel eller den samme som skolene i Mosjøen har fått. Det skal være samme type innhold, sier assisterende rektor Børge Falck Olsen.

– Vi må være på den sikre siden, tør ikke å ta noen sjanser, sier Falck Olsen.

Ifølge Nordland fylkeskommune er til sammen 1620 elever og 450 ansatte berørt av hendelsene ved de to videregående skolene.

Politiet i Mo i Rana jobber tett sammen kolleger i Mosjøen, for å finne ut in det er sammenheng mellom truslene i de to byene.

Jodel-trusler

Også tidligere har elever ved norske skoler brukt jodel-appen til å fremsette trusler mot skoler. I november skjedde det tre ganger på to dager mot skoler i Telemark, Vestfold og Akershus.

Forrige uke ble det kjent at det ikke blir tatt ut tiltale mot en 16 år gammel gutt som brukte mobilappen til å fremsette trusler mot Greveskogen skole i Tønsberg. Saken blir isteden håndtert i konfliktrådet.

Reaksjonen er imidlertid gjort betinget, noe som vil si at dersom gutten gjør noe straffbart i løpet av en tidsperiode, såvil saken kunne tas opp igjen.

Kippermoen skole

Kippermoen skole i Mosjøen.

Foto: Morten Klausen

Det er dessverre kommet en trussel mot skolen. Politiet har ikke anbefalt å evakuere skolen, men vi velger allikevel å gjøre det. Elever som tar buss må hentes av foreldre eller følge venner hjem eller gå på biblioteket. Vi beklager den uro som dette medfører, og håper at situasjonen er avklart til i morgen

Tekstmelding sendt til foreldrene
Laster kart, vennligst vent...