NRK Meny
Normal

Gir penger til Western-heving

Hele Western må heves, ikke bare trålbakken. Det krever minnefond som nå gir penger for å sikre at de pårørende får svar.

Western

Hele Western må heves, og ikke bare trålbakken.

Det krever Sveins minnefond som nå gir 100.000 kroner til heving av hele fiskebåten som forliste på Helgelandskysten i 1981.

Svaret kan ligge på bunnen

Vi ønsker å være sikre på å finne svaret på hvorfor Western forliste, sier styreleder i minnefondet, Karl Meløysund.

- Det er ingen i dag som vet hva som kan gi svaret. Det kan likesågodt være noe som blir liggende igjen på bunnen som kan avklare dette, slik at de etterlatte kunne ha fått et tilfredsstillende svar.

I forrige uke gav fylkesrådet i Nordland 400.000 kroner til heving av fiskebåten Western.

Fiskebåten forliste i februar 1981, på vei fra Lovund til hjemstedet Myken. Hele mannskapet på 7 omkom. Men det mangeårige kravet om å heve båten har ikke ført frem før nå.

Ingenting bør bli liggende  

Sveins Minnefond roser fylkesrådets initiativ, men frykter at rådet kun hever trålbakken.

De har derfor bestemt seg for å bevilge 100.000 kroner, for å forsikre seg om at de etterlatte faktisk får svar på hva som skjedde for 26 år siden.

- Hvis 400.000 kroner blir for lite så skal vi være med, under forutsetning av at alt tas opp. Vi ønsker ikke at noe bevis skal bli liggende igjen på bunnen. De etterlatte bør få svar på det de har hatt krav på i mange, mange år.

Fattig på menneskelige verdier

Sveins minnefond ble opprettet for nettopp å gi etterlatte svar på hva som er årsaken når ulykker på skjer på havet.

- Enkelte ganger synes jeg det er en skam. Vi bor i ett land hvor det flommer over av penger, men når det gjelder å ta vare på de menneskelige verdiene synes jeg vi mange ganger er veldig fattig. 

At de etterlatte etter Western nå skal få svar på sine spørsmål er Karl Meløysund glad for.

- Det er iallefall ikke for tidlig.