Hopp til innhold

Forstår de finske dykkerne

Norske grottedykkere er ikke overrasket over at finske dykkere har trosset ferdselsforbudet, og hentet opp de to omkomne i Pluragrotta.

Dykking i Pluragrotta

Siden ulykka har det vært ferdselsforbud i Pluragrotta. Personen på bildet har ingen ting med ulykken å gjøre.

Foto: Heidemarie Nordahl

– I Norge har vi regler som skal ivareta folks sikkerhet, men dette er kompetente folk. Det er naivt å tro at grottedykkere som er i stand til å utføre en bergingsaksjon som vi her har sett skal la være.

Det sier en av Norges mest erfarne dykkere. Han roser det finske dykkerteamet som har hentet opp de to som omkom i Pluragrotta i Rana i februar, og ønsker å være anonym fordi saken er så kontroversiell.

Politiet ble i formiddag kontaktet av et finsk dykkerteam, som i går brøt ferdselsforbudet i Pluragrotta utenfor Mo i Rana, og tok i går opp de to døde dykkerne.

– Kalkulert risiko

– Finnene er de eneste i verden som kan utføre en slik operasjon. De har erfaringen og kapasiteten. Etter min mening har finnene har vært veldig ryddige i denne saken, sier han.

– Men risikerte ikke de finske dykkerne å utsette seg selv og andre for mer fare, ved å gjennomføre denne aksjonen?

– Når du stikker hodet under vann setter du deg i fare. Men her snakker vi om en kalkulert risiko. Finnene har tenkt nøye igjennom dette, og planlagt aksjonen. Ting kan skjære seg, men i dette tilfellet beviste de finske dykkerne at det er mulig.

(artikkelen fortsetter under videoen)

Finske dykkere brøt forbud for å hente ut døde kamerater

Trosset ferdselsforbud

De to dykkerne er hentet opp til vannspeilet inne i grotta, men er foreløpig ikke hentet ut, opplyser politiet på Helgeland.

Les: Finske dykkere trosset ferdselsforbud og hentet opp sine døde kamerater

– Vi har fått opplysninger om at de to i går ble hentet opp til vannspeilet, samme sted som de var tenkt hentet opp i den tidligere planlagte aksjonen, opplyser fungerende politimester Kristin Elnæs i Helgeland politidistrikt.

Politiet jobber nå for fullt med å få oversikt over situasjonen.

– Vi skal i dag gjøre tekniske undersøkelser på stedet, og vi foretar avhør av de finske dykkerne som har deltatt i opphentingen, sier fungerende politimester Kristin Elnæs.

– For risikabelt

De to finske dykkerne mistet livet i begynnelsen av februar i et forsøk på å svømme gjennom Nord-Europas lengste grottesystem.

Les: Dette gikk galt i Pluragrotta

To uker etter bestemte politiet at de døde ikke skulle hentes opp, av hensyn til sikkerheten til bergingsdykkerne.

Brigadeleder i brann- og redningsetaten i Oslo, Steinar Preus-Olsen sa da under en pressekonferanse at risikoen var for stor.

– Målet for denne aksjonen var å se om de omkomne kunne hentes ut. Det er lagt ned et betydelig stykke arbeid, men man kan ikke utsette seg for risiko som kan gi nye ulykker, sa Preus-Olsen under pressekonferansen.

Forstår de finske dykkerne

Men i det norske dykkermiljøet er ingen overrasket over at finske dykkere har gjennomført en egen bergingsaksjon i Pluragrotta.

– Vi visste ingenting om den aksjonen på forhånd. Men det er ikke overraskende at de har ønsket å få ut dykkerne, sier sikkerhetsansvarlig i Norsk Grottedykkerforbund Heidemarie Nordahl.

Hun har forståelse for at finske dykkere har trosset ferdselsforbudet, og hentet opp de omkomne i Pluragrotta.

– Det er jo forståelig at de har gjort det, ikke minst av hensyn til de etterlatte. Det har også sine fordeler at de omkomne nå blir hentet ut, for nå kan vi kanskje finne ut hva som skjedde under dykkerulykken, sier Nordahl.