Hopp til innhold

Slik hentet de opp sine døde venner fra dypet

Dykkerne som gjennomførte den hemmelige bergingsaksjonen i Pluragrotta i Rana, holdt på i over 100 timer under vann.

Pluragrotta

Tre av dem som var med i redningsaksjonen, var også med da den fatale ulykken skjedde i februar.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Sami Pakkarinen

Sami Pakkarinen

Foto: Lars Petter Kalkenberg / NRK

Dykkerne fra Finland la fredag ut en pressemelding der de beskriver hvordan de gjennomførte bergingsaksjonen, som politiet sa var for farlig, nede i Nord-Europas lengste grottesystem.

Totalt 17 personer fra Finland brøt ferdselsforbudet og hentet opp sine døde kamerater som lå på mer enn 100 meters dyp.

En av dem er Sami Pakkarinen, som kjente de omkomne godt.

– Vi gjorde dette for familien til de omkomne. Vi ønsket at de skulle få sine kjære hjem og få fortsette sine liv, sier Pakkarinen til NRK.no.

Brukte fem dager

I pressemeldingen skriver dykkergruppen at de jobbet fra lørdag til onsdag denne uken med å få opp kameratene som omkom i dykkerulykken 6. februar fra over 100 meters dyp.

Planleggingen av prosjektet startet rett etter politiet avlyste sitt forsøk på å hente opp de omkomne. Totalt 17 personer samlet seg i Pluradalen vest for Mo i Rana for å gjennomføre aksjonen. Alle var venner av de omkomne dykkerne, og beskrives som ekstremt erfarne grottedykkere.

– Det var ubehagelig og trist å dykke ned til mine døde venner, men det var en jobb vi måtte gjøre, sier Pakkarinen.

Tre av dem som var med i redningsaksjonen, var også med da den fatale ulykken skjedde i februar. For dem var det spesielt vanskelig, ifølge Pakkarinen.

 PLURAGROTTA: Kart basert på tegning og data fra Stein-Erik Lauritzen ved Institutt for geovitenska

PLURAGROTTA: Den røde ringen viser hvor de omkomne ble fraktet. Kart basert på tegning og data fra Stein-Erik Lauritzen ved Institutt for geovitenskap, UiB.

Foto: Tom Halsør og Harald K. Jansson / NRK

NRK.no møtte Sami Pakkarinen i fjor høst etter at han sammen med en russisk grottedykker skrev grottehistorie etter at han fant forbindelsen mellom Steinugleflåget og Pluragrotta litt lenger ned i grottesystemet.

Planen for redningsaksjonen denne uka var å dykke inn fra Plurasiden og få ut den første omkomne, før begge skulle fraktes til luftlommen i Steinugleflåget. Dykkene ville ta mellom fem og sju timer.

101 timer under vann

Jari Mika Tapio Huotarinen

Jari Mika Tapio Huotarinen (40) var en av de to dykkerne som omkom i Pluragrotta.

Foto: Privat

Over ett tonn med utstyr ble båret ned til Steinugleflåget. Mandag denne uken var alt klart og aksjonen kunne begynne.

Det første teamet starter fra Plurakilden, støttet av tre andre dykkerteam. De må gjennom den dypeste delen av grotta på 130 meters dyp for å komme frem til den første omkomne. I de trange gangene finner de ham og får kuttet løs utstyret som hadde satt seg fast. Den døde dykkeren ble så fraktet opp ved hjelp av dykkerscooter. Alt ble dokumentert med hjelmkamera og overlevert til politiet.

Tirsdag ble den andre dykkeren kuttet løs fra utstyret sitt og hentet opp til Steinugleflåget. Der hadde dykkerne en stille stund for sine kamerater.

Etter til sammen 101 timer under vann i løpet av den fem dager lange aksjonen, ringte dykkerne til politiet og sa at de to omkomne dykkerne var hentet opp.

– Vi kontaktet også familiene til de omkomne. De var veldig glade for at aksjonen var vellykket. Nå kan de få sine kjære hjem, sier Pakkarinen.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Den ene av de to omkomne finske dykkerne er nå løftet ut av Pluragrotta.

VIDEO: Den ene av de to omkomne finske dykkerne er nå løftet ut av Pluragrotta.

Hentes opp fra luftlomme

 innsatsleder Sturla Storø i Helgeland politidistrikt

Innsatsleder Sturla Storø i Helgeland politidistrikt

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Den ene av de to omkomne er nå løftet ut av grotten ved Steinugleflåget. Arbeidet med å hente ut den andre er planlagt fullført lørdag. De to omkomne skal etter opphentingen fraktes til Bergen for nærmere undersøkelser. Etter dette vil de to forulykkede dykkerne fraktes hjem til Finland.

Politiet, sju personer fra Norsk grottedykkerforbund samt den britiske dykkereksperten Mark Dougherty deltar i operasjonen ved Steinuglflåget for å hente dykkerne opp i dagen.

– De omkomne vil bli fraktet opp på bårer, og vi har rigget til stiger, sier innsatsleder Sturla Storø i Helgeland politidistrikt til NRK.no.

Den stupbratte steinura fra vannspeilet hvor dykkerne befinner seg og åpningen ved Steinuglflåget er på hundre meter.

– Vi vet fortsatt ikke om vi klarer å få begge de døde dykkerne opp i dag, eller om vi må vente med den siste til i morgen. Vi må unngå å påføre skader på de omkomne, sier innsatsleder Sturla Storø i Helgeland politidistrikt til NRK.no.

I august 2012 gikk finske dykkere ned til hele 132 meters dyp i Nord-Europas dypeste grotte. Fredag omkom to dykkere på samme sted.

VIDEO: I august 2012 gikk finske dykkere ned til hele 132 meters dyp i Nord-Europas dypeste grotte. Publisert med tillatelse fra Taija Nevalainen og Jukka Öster.