Hopp til innhold

Finske dykkere trosset ferdselsforbud og hentet opp sine døde kamerater

Et finsk dykkerteam har brutt ferdselsforbudet og hentet opp de to omkomne dykkerne i Pluragrotta utenfor Mo i Rana, opplyser politiet.

HER ER ÅPNINGEN: Et finsk dykkerteam har brutt ferdselsforbudet og hentet opp de to omkomne dykkerne

HER ER ÅPNINGEN: Et finsk dykkerteam har brutt ferdselsforbudet og hentet opp de to omkomne dykkerne i Pluragrotta utenfor Mo i Rana.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

– Vi har fått opplysninger om at de to i går ble hentet opp til vannspeilet, samme sted som de var tenkt hentet opp i den tidligere planlagte aksjonen, opplyser fungerende politimester Kristin Elnæs i Helgeland politidistrikt.

Flere kilder har vært i kontakt med NRK for å varsle at et slikt bergingsforsøk kunne skje i løpet av våren.

Fredag 7. februar omkom to finske grottedykkere på 130 meters dyp halvannen kilometer inn i Nord-Europas lengste grottesystem. Tre andre dykkere kom seg ut, og ble sendt til UNN for behandling i trykktank.

De viste tegn på dykkersyke, men ble i etterkant betegnet som fysisk uskadd.

For farlig å hente opp dykkerne

Etter gjentatte forsøk på å få hentet opp de to omkomne som lå på 112 meters dyp inne i grotta, besluttet politiet å nedlegge ferdselsforbud fordi man anså oppdraget som for farlig.

Etter to uker besluttet politiet at de døde dykkerne ikke skulle hentes opp, av hensyn til sikkerheten til de britiske og norske bergingsdykkerne.

Avhører de finske dykkerne

Nå er de døde brakt opp til vannspeilet inne i grotta, men de er foreløpig ikke hentet ut.

– Politiet jobber nå for fullt med å få oversikt over situasjonen. Det skal i dag gjøres tekniske undersøkelser på stedet og vi foretar avhør av de finske dykkerne som har deltatt i opphentingen, sier fungerende politimester Kristin Elnæs i Helgeland politidistrikt.

Parallelt planlegges en operasjon for å frakte de to døde opp av den tørre delen grotta og ut ved Steinugleflåget.

– Tidspunktet for dette er ikke fastsatt, sier fungerende politimester Kristin Elnæs i Helgeland politidistrikt.

Fortsatt ferdselsforbud

Kart over Pluragrotta

PLURAGROTTA: Kart basert på tegning og data fra Stein-Erik Lauritzen ved Institutt for geovitenskap, UiB.

Foto: Tom Halsør og Harald K. Jansson / NRK

Ferdselsforbudet gjelder fortsatt i grottene og politiet vil sperre av et område rundt av hensyn til arbeidet som skal pågå.

– Vår første prioritet er nå å håndtere de omkomne og ivareta alle nødvendige oppgaver i forhold til etterforskningen av dykkerulykken. Dykkerteamets brudd på ferdselsforbudet i grotta, blir en separat sak, som ikke prioriteres nå, sier Elnæs i Helgeland politidistrikt.

Hun forteller at de pårørende til de to omkomne grottedykkerne har blitt kjent med opplysningene politiet har fått og hvilke tiltak som nå settes i gang.

Avbrøt redningsaksjon

Det var Jari Mika Tapi Huotarinen (40), og Jari Uusimäki (34), som omkom under dykking i Pluragrotta i februar. Den ene satte seg fast og den andre gikk tom for luft, ifølge konklusjonen finske dykkerforbundet.

Utfordringene sto i kø for mannskapene som skulle hente ut de omkomne fra Nord-Europas lengste grottesystem. 25. februar besluttet politiet på Helgeland å ikke hente opp de omkomne dykkerne. Beslutningen ble tatt på bakgrunn av råd fra politimesterens stab og dykkerfaglig ekspertise.

– Dessverre opplevde vi mange alvorlige utfordringer i grotten. Det er ikke mulig for dykkerne å dykke side om side. Derfor er det vanskelig å se at man kan ta ut de omkomne, sa dykkerleder Mark Dougherty under pressekonferansen.

Norges største vannfylte grottesystem

Nordlandskommunen Rana har i lang tid hatt internasjonal oppmerksomhet på grunn av de mange grottene. Plurdalen er et dalføre i Rana. Rundt to kilometer fra demningen ved Kalvatnet ligger Pluragrotta, som er Norges største vannfylte grottesystem.

Før midten av 1960-årene var Plura en stor elv, som vasket ut kalkstein i fjellet og frembrakte flere grotter nedover Plurdalen.

Gjennom Pluragrotta passerte det 20,000 kubikkmeter vann i minuttet. Etter oppdemningen av Kallvatnet, ble Plura nesten tørrlagt, og vannet i Pluragrotta ble stående som i en vannlås.

Grottesystemet er et yndet utfartsmål for dykkerentusiaster.

Hør hva dykkerleder Mark Dougherty fra Storbritannia sier om den kommende aksjonen i Pluragrotta.

VIDEO: Hør hva dykkerleder Mark Dougherty fra Storbritannia sier om bergingsaksjonen i Pluragrotta.

Video fra pressekonferansen fra Helgeland politidistrikt om dykkerulykken i Pluragrotta.