Hopp til innhold

Fylkesmannen snur – gir likevel grønt lys for uthenting av isbiter fra Svartisen

Selskapet Svaice er ett steg nærmere realisering av sitt prosjekt om å selge eksklusive, blå isbiter fra Svartisen til restaurantbransjen over hele verden. – Som å gi isbreen aktiv dødshjelp, mener Venstre.

Isbiter fra Svartisen

Is fra Svartisen skal hugges ut for å selges som eksklusive isbiter. Til dette arbeidet skal blant annet helikopter tas i bruk, noe som har ført til store protester blant turistnæringen og lokalsamfunnet.

Foto: SVAICE

Det har vært en fire år lang kamp for selskapet Svaice, men nå kan et av de største hindrene se ut til å være passert.

Isbiter fra Svartisen skulle bli et eksklusivt tilskudd til gourmetrestauranter over hele verden.

Prosjektet har derimot møtt mye motstand fra flere hold. Spesielt støyen fra helikoptre og den potensielle ødeleggelsen av turistnæringen ved Norges nest største isbre ble trukket frem.

Nå har Fylkesmannen i Nordland gjort helomvending etter to innsigelser og vil ikke stå i veien for at isbiteventyret skal bli realitet – men det er på visse betingelser.

Usikker på vilkårene

NRK har fått tilgang til brevet som ble sendt fra Fylkesmannen i Nordland til Nordland fylkeskommune, Miljødirektoratet og Svaice AS.

Her står det følgende:

Rådmann i Meløy kommune, Adelheid Buschmann Kristiansen, sier at hun syns det er positivt at Fylkesmannen nå har trukket sin innsigelse.

– Det er veldig positivt at fylkesmannen velger å tre til side og at kommunen kan ta stilling til spørsmålet selv. Vi må nå stadfeste hva de faktiske vilkårene til Fylkesmannen er, ettersom det ikke er helt klart akkurat nå, sier hun og legger til:

– Og ikke minst fylkeskommunen, som også har hatt innsigelser til prosjektet to ganger.

Prosjektet må også godkjennes av kommunestyret. Det ventes at kommunen enten må endre eller gi dispensasjon for sin arealplan for at driften skal kunne starte.

Les også: – Kan bli tvunget til å flytte på grunn av isbitprosjektet

En som ikke er like positivt innstilt til utviklingen er Cecilie Hegge i Meløy Venstre. Hun sier at en slik utvikling kan være svært skadelig for isbreen.

– Det er sjokkerende at Fylkesmannen nå har snudd i en så grundig utredet sak som is-uttak fra Svartisen. Man kan gjerne si fylkesmannen har godkjent aktiv dødshjelp for isbreen.

Les også: Vil stanse utvinningen av isbiter fra Svartisen

Hun får støtte av nestleder i Meløy Venstre, Ken Henry Solhaug.

– Ut ifra måten det skal driftes i et så sårbart område, så er jeg skuffet over at Fylkesmannen flyttet beslutningen over til lokalpolitikken. Samtidig trenger vi arbeidsplasser i Meløy, så vi får ta en debatt på det når den tid kommer.

Skylder på misforståelser

Geir Ludvik Olsen er daglig leder i Svaice AS og er naturlig nok glad for at det nå ser ut til å være fremdrift i saken.

– Ja, jeg er selvfølgelig glad for dette. Vi har hatt en dialog med kommunen og Fylkesmannen og har fått gehør.

Nå ser Olsen fram til å få rettet opp misforståelser han mener flere har hatt om intensjonene til selskapet.

Geir Olsen i SVAICE

Geir Ludvik Olsen, daglig leder i Svaice.

Foto: Privat

– Vi venter nå på den politiske behandlingen. I mellomtiden må vi informere de sentrale partene og gi folk en bedre forståelse for hva vi skal gjøre her. Det har vært misforståelser tidligere, og det er viktig at alle sitter med riktig informasjon.

– Cecilie Hegge sier at dette er aktiv dødshjelp for Svartisen, hva tenker du om det?

– Ingen kommentar, det blir for dumt.

NRK har ikke lykkes i forsøkene på å få tak i fylkesmann i Nordland, Tom Cato Karlsen, for kommentar torsdag kveld.