NRK Meny
Normal

Frykter dårligere flytilbud i Nord-Norge

Regjeringens nye anbudskriterier for de regionale flyrutene i Nord-Norge får flere til å se rødt. Ordføreren i Narvik, Rune Edvardsen, mener det er uakseptabelt at de ikke får billige flybilletter til fylkeshovedstaden i fremtiden.

Widerøe-fly

Regjeringens anbudsdokumentene for de framtidige flyrutene i Nord-Norge får flere politikere til å reagere.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

Samferdselsdepartementet lyste i går ut en ny konkurranse om drift av regionale flyruter i Nord-Norge som skal gjelde fra 2017 til 2022.

I den forbindelse har departementet lansert en liste over såkalte FOT-ruter, som er flyruter der staten kjøper flytjenester for å kunne bidra til et flytilbud der det ikke er bedriftsøkonomisk lønnsomt å drive.

Men lista er det langt fra alle som er fornøyde med. Blant annet er Ofoten-miljøet i harnisk over at det tilsynelatende er slutt på subsidierte flyruter fra Narvik til Bodø.

Mener tilbudet svekkes

– Dette er altså helt uakseptabelt. Det er rett og slett ikke holdbart at vi i Narvik skal ha et fotrutetilbud der fylkeshovedstaden ikke inngår, sier ordfører i Narvik, Rune Edvardsen.

Ordførerkandidat Rune Edvardsen i Narvik Ap

Ordfører i Narvik, Rune Edvardsen, er ikke fornøyd med det som kan bli det fremtidige flytilbudet i regionen.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Han hevder det er imot de lovnadene de ble gitt da flyplassen i Narvik ble vedtatt nedlagt.

– Da vi i Narvik gikk med på legge ned flyplassen, ble vi lovet at tilbudet fra flyplassen i Evenes skulle bli mye bedre.

– Men hvorfor skal folk i Narvik ha mer rett på billige flybilletter når dere har et godt flytilbud?

Vi er helt avhengige av et godt rutetilbud. Det tar seks timer å kjøre bil fra Narvik til Bodø. Jeg tror ikke de som har bestemt dette vet hvilke avstander som finnes i Nord-Norge.

– Seiler sin egen sjø

Heller ikke Stokmarknes lufthavn Skagen i Vesterålen er med på lista, til tross for at et samlet fylkesting har bedt om at flyplassen må inn på FOT-rutenettet.

– Dette betyr at Nordfylket må seile sin egen sjø, og er utelukket fra det offentlige kollektivflytilbudet i eget fylke. Etter innføringen av flyseteavgiften betyr dette at innbyggeren i denne regionen får enda dyrere flyreiser, sier leder for Nordland Arbeiderparti, Bjørnar Skjæran.

Statssekretær: – Misforstår

Tom Cato Karlsen, Frp

Statssekretær Tom Cato Karlsen i Samferdselsdepartementet, avviser kritikken og sier FOT-rutetilbudet ikke er ment til å gi lave flybilletter.

Foto: NRK

Statssekretær Tom Cato Karlsen (Frp) i Samferdselsdepartementet, avviser kritikken.

– Tilskuddet som staten gir til enkelte flyruter er for å opprettholde flytilbud der det ikke er grunnlag for kommersiell drift. Fra Evenes er det allerede et kommersielt tilbud og da er det ingen grunn til at vi skal gå inn med offentlige midler og støtte opp den ruta. Når det gjelder Stokmarknes var det den forrige regjeringen som kuttet tilskuddet i 2006.

Han viser til at FOT-rutetilbudet ikke skal sørge for billige flybilletter, men sikre et flytilbud der flyselskap ikke ville tjent penger på å fly.

– Det har vi heller ikke myndighet til med dagens lovhjemmel.