Hopp til innhold

Frp: – Fylket kan spare 100 millioner med færre ansatte

Frp i Nordland mener fylkeskommunen bruker altfor mye penger på ansatte i administrasjonen, sammenlignet med resten av landet.

Fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap) og fylkesråd for plan og økonomi, Beate Bø Nilsen (H)

Fylkesrådet, her ved fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap) og fylkesråd for plan og økonomi, Beate Bø Nilsen (H) Fylkesrådet varsler at befolkningen i Nordland vil merke kuttene innenfor samferdsel og videregående skole. Frp mener fylket også bør kutte i administrasjon og ledelse.

Foto: Ole Marius Rørstad / NRK

Dagfinn Olsen, gruppeleder FrP

Dagfinn Olsen, gruppeleder i Frp på fylkestinget.

Foto: Torbjørn Brovold/NRK

Det blir store kutt på neste års budsjett for Nordland fylkeskommune. Verst kommer det til å gå ut over samferdsel og skoletilbudet når Nordland må spare 200 millioner kroner.

Fremskrittspartiet mener fylkeskommunen også bør se på kutt i administrasjonen.

– Fylkeskommunen bør kutte kraftig i lønnskostnadene til ansatte i administrasjon og ledelse, mener gruppeleder Dagfinn Olsen for Fremskrittspartiet i Nordland.

– Bruker mest i landet

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at Nordland fylkeskommune bruker nesten dobbelt så mye penger i snitt per innbygger på lønn til administrativt ansatte, som resten av landet.

– Jeg synes det er ille. Man bruker pengene feil. I stedet for å bruke pengene på lærere som vi vet det er for lite av i videregående skole eller samferdsel vi vet vi trenger i Nordland, blir de brukt på administrative ressurser, mener Olsen.

I snitt brukes det i Nordland 821 kroner per innbygger på lønn til administrasjon og ledelse. I resten av landet, unntatt Oslo, brukes det 415 kroner per innbygger.

– Feil sammenlikning

Fylkesrådsleder Tomas Norvoll fra Arbeiderpartiet, mener det er feil å sammenligne lønnsutgiftene i fylket med resten av landet.

– Man kan ikke sammenlikne man fylker som ikke likner på hverandre i det hele tatt. Som oppdrettsfylke har vi masse ekstra folk som legger til rette for havbruksnæringen. Det har ikke Vestfold, Østfold eller Hedmark, sier han til NRK.

Norvoll vil heller sammenligne seg med fylker som har mer like muligheter og utfordringer.

– De andre nordnorske fylkene, Nord-Trøndelag og Sogn og Fjordane bruker omtrent en like stor andel av inntektene sine på administrasjon som oss.

Dagfinn Olsen fra Frp mener likevel at det er mulig å hente inn 100 millioner kroner hvis Nordland kommer seg ned på landsgjennomsnittet.

– Stort potensial

Hurtigbåt, ferge og Hurtigruta i Bodø havn

60 ferjer og hurtigbåter går på kontrakt med Nordland fylkeskommune langs kysten. Nå vil fylkesrådet kutte i utgiftene. Her passerer en hurtigbåt, ferge og hurtigruta hverandre i Bodø havn.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

– Vi har et potensial her. Det er ikke alle innsparinger som kan gjøres over natta, men vi har en vei å gå. Vi er nødt til å ta tak i disse tingene, sier Olsen.

At det er mulig å spare inn så mye som 100 millioner kroner er ikke Norvoll enig i, men sier de allerede er i gang med å kutte lønnskostnadene til administrasjon.

– Å stramme inn så mye, er ikke teknisk mulig uten å rasere de tjenestene vi leverer. Det er samferdsel, skole, kultur og folkehelse, avslutter han.