Hopp til innhold

– Vi blir omringet av bommer

I går ble åpningen av den ti kilometer lange Toventunnelen feiret, men flere mener bompengeordningen slår urettferdig ut.

Bomprotest under åpning av Toventunnelen

Aksjonistene hadde satt opp bannere flere steder under gårsdagens åpning av Toventunnelen.

Foto: Frank Nygård / NRK

– Vi krever ikke så mye. Vi krever bare et lite fritak. Det er alt vi som bor rett ved bommen vil ha, sier Arnt Erik Drevland.

Han er en av dem som bor like på innsiden av bompengeautomaten, som skal være med å finansiere det nyåpnede veiprosjektet på fylkesvei 78 mellom Halsøya i Vefsn og Leirosen i Leirfjord.

Ifølge aksjonsgruppen som kjemper for fritak kan de som bor innenfor bommen få ekstrautgifter på opp mot 5.000 kroner i måneden med dagens bompengeordning.

Mener flere hundre rammes

Bompengeprotest under åpningen av Toventunnelen

Aksjonistene hadde hengt opp bannere flere steder langs den nye veien.

Foto: Frank Nygård / NRK

Gruppen har krevd fritak, men har så langt ikke blitt hørt. Drevland har fortsatt håp om at myndighetene kommer til å snu.

– Vi er spente på hva som skjer i fremtiden. Vi har folk som arbeider veldig aktivt på politisk nivå for å få fritak.

Veiprosjektet er det største som noen gang er satt i gang i Nordland og har en samlet prislapp på om lag 1,8 milliarder kroner. Ifølge Helgelendingen skal 500 millioner av disse finansieres gjennom bompenger.

Ifølge aksjonsgruppen blir omtrent 500 husstander rammet av dagens ordning.

– Vi blir vi omringet av bommer. Enten vi skal til Mosjøen, Mo i Rana eller Sandnessjøen, må vi betale, sier Trine Drevland, som mener Vefsn-kommune sitter med nøkkelen.

(artikkelen fortsetter under)

Åpning Toventunnelen

Leirfjord-ordfører Magnar Johnsen (f.v.), regionvegsjef Torbjørn Naimak, fylkesråd for samferdsel Tove Mette Bjørkmo og Vefsn-ordfører Jann-Arne Løvdal under gårsdagens åpning av Toventunnelen.

Foto: Frank Nygård / NRK

Ser på ulike tiltak

Det er ikke Vefsn-ordfører Jann-Arne Løvdahl helt enig i. Han sier at alle i Vefsn skulle fått fritak dersom det var opp til kommunen, men at de foreløpig ser på andre tiltak.

– Jeg som ordfører jobber med saken. For øyeblikket er det viktig å få sett tallene over hvor mange som kjører gjennom tunnelen. Mye vil baseres på det.

Blant tiltakene kommunen nå ser på er pendlertilskudd og muligheter for å omfordele betalingsbelastningen ved de tre bomstasjonene.

– Bompenger er innført over hele landet og noen vil alltid rammes. Bompengeordningen for den nye veien ble vedtatt i 2008 og har slik sett vært kjent i flere år siden.

Får konsekvenser

Men aksjonsgruppen gir seg ikke og skal nå i møte med samferdselsdepartementet.

– Det er klarert at vi skal ha et møte med departementet, men datoen er ikke satt, sier Trine Drevland.

Gårsdagens åpning av Toventunnelen markerte også slutten på fergeruten mellom Hemnesberget og Leirvika.

Hemnes kommune har bedt om en rettslig forføyning mot Nordland fylkeskommune for å få endret vedtaket fra 2007. Rana tingrett har bestemt at de vil høre partene før de tar stilling i saken.