NRK Meny
Normal

Fra granat til Bodø

Et ukjent maleri ble funnet i ei granathylse fra 2. verdenskrig. Nå er bildet gitt i gave fra USA til kunstneren sin fødeby Bodø.

Maleri av Adelsteen Normann

Maleriet er gitt i gave fra USA.

Foto: Bodø Kunstforening

Et maleri av Nordlands-maleren Adelsteen Normann ble funnet i ei granathylse fra 2. verdenskrig i USA for noen år siden.

Og bildet har en helt spesiell historie.

To amerikanske brødre deltok i andre verdenskrig. En av disse brødrene kom over flere malerier i Europa under krigen, deriblant maleriet av Adelsteen Normann.

Ble plassert på loftet

Han tok vare på bildet og sendte det til sin mor hjemme i Kentucky, i ei granathylse. Det skal være flere forklaringer på hvorfor bildet ble sendt hjem til USA.

En forklaring kan være at de var redde for at bildet skulle bli ødelagt under krigen. Den andre teorien slekningen har er at familien var fattig og ønsket å selge bildet etter krigen for å tjene litt penger.

Vil komme til Bodø og se bildet

Begge brødrene døde rett etter krigen. Men bildet ble værende på loftet til moren. Hun kunne ikke mye om kunst og om verdien på maleriet hun hadde på loftet.

Adelsteen Normann maleriet pakkes ut.

Maleriet av Adelsteen Normann pakkes ut.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Men etterkommerne oppdaget etterhvert maleriet og skjønte at det hadde verdi.

- Bildet var vakkert, men hang i et hjørne i kjelleren, sier Steven Kubasik, en av etterkommerne.

I USA fant de ut at maleren var norsk, og familien diskuterte om de skulle gi bort bildet til noen i Norge. Og i år tok familien kontakt med den norske ambassaden i USA.

Og nå har bildet blitt gitt i gave til Bodø Kunstforening, og giverne gleder seg til å komme til Bodø og se bildet.

Fra Lofoten?

Adelsteen Normann var født på Vågøya like nord for Bodø i 1848. Han utdannet seg ved det berømte kunstakademiet i Düsseldorf og bosatte seg i Tyskland. Der ble han berømt for sine norske fjordmotiver og maleren fra Nordland ble en av keiser Vilhelm den andre sine favorittmalere.

Adelsteen Normann maleriet løftes opp.

Maleriet kan ha motiv fra Lofoten.

Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK

Bildet har en verdi på 125.000 kroner. Maleriet har ingen tittel og heller ikke noe årstall, men mye tyder på at det forestiller et fjordlandskap fra Nordland, muligens Lofoten og at det er malt etter 1900.

Adelsteen Normann døde i Christiania i 1918. Han er gravlagt i Berlin.