Hopp til innhold

Fra Bodo til Bodø for å stoppe oljesøl

– Det norske folk finansierer oljekatastrofen vår, sier miljøaktivisten George C. Obizulike fra den nigerianske byen Bodo. Nå har han tatt turen til Bodø.

Fra Bodo til Bodø for å stoppe oljesøl

I regi av Naturvernforbundet reiser George C. Obizulike fra Nigeria til Bodø for å sette fokus på oljeforurensningen som foregår i hjemlandet.

Foto: Skjermdump

CO₂ i atmosfæren
426,6 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– Det skjer flere hundre oljeutslipp i Nigeria hvert år, og Bodo er en by i Nigeria som er sterkt rammet av oljeforurensing, særlig fra oljeselskap som Shell og ENI. Jeg tror ikke alle er klar over at norske penger fra Oljefondet er investert i selskaper som er skyld i alvorlig miljøskader i Nigeria sier klimarådgiver Anders Haug Larsen, i Naturvernforbundet.

– Må rydde opp

I disse dager lanserer de en kampanje for å stoppe forurensingen i landet. I en video laget av Naturvernforbundet reiser miljøaktivist og skuespiller George C. Obizulike fra byen Bodo i Nigeria til Bodø i Nordland for å sette en stopper på oljesølet.

– Vi ønsker at videoen skal vise konsekvensene av å investere i disse oljeselskapene. Vi krever at man fra norsk side legger all mulig tyngde bak et krav om å få til en rettferdig og ordentlig opprydding i Nigeria. Når Oljefondet gjør investeringer, må de også ta ansvar for å rydde opp, sier Haug Larsen til NRK.

(Artikkelen fortsetter under)

Se videoen fra Naturvernforbundet her:

Fulgte ikke anbefaling

Statssekretær Paal Bjørnestad (Frp) i Finansdepartementet svarer på kritikken med at eierskap i selskap gjør det lettere å få gjort noe med kritikkverdige forhold.

Paal Bjørnestad

Statssekretær Paal Bjørnestad.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

– Gjennom å eie aksjer kan Norges Bank ta opp problematiske forhold ved virksomheten med styret og ledelsen i selskapene, sier Bjørnestad til NRK.

Det norske eierskapet ble nylig gjennomgått av etikkrådet, som anbefalte å sette to selskap under observasjon. Finansdepartementet valgte ikke å følge tilrådningen, men ba Norges Bank inkludere oljesøl og de miljømessige forholdene i Nigerdeltaet i eierskapsarbeidet for en periode på mellom fem og ti år framover.

– Vi synes dette er alt for lenge. Her må man få fortgang i opprydningen, og det kan Norge bidra til gjennom sitt eierskap, sier Haug Larsen.

– Brudd på retningslinjer

NIGERIA-OIL/THEFT Ebiowei pours water to reduce the intensity of the fire in a locally made burner at an illegal oil refinery site

En nigerianer kaster vann på ilden for å redusere heten ved et primitivt og ulovlig oljeraffineri i delstaten Bayelsa sør i Nigeria. Tusenvis av nigerianere driver med det de kaller «bunkring», der de stjeler råolje fra rørledninger og raffinerer den eller selger den til kriminelle i utlandet.

Foto: AKINTUNDE AKINLEYE / Reuters

Forrige uke presenterte Finansdepartementet et nytt klimakriterium der de åpner for å utelukke «klimaverstinger» fra Statens pensjonsfond utland.

– Det nye kriteriet innebærer at kull- og petroleumsselskaper vil kunne utelukkes på etisk grunnlag etter en samlet vurdering av deres adferd og utslipp av klimagasser. Kriteriet vil imidlertid være uavhengig av bransje eller sektor og av type klimagass, sa Siv Jensen under presentasjonen.

– Vi mener at her må man få fortgang i opprydningen. Hvis oppryddingen ikke skjer, mener vi det er i strid med retningslinjene, sier Anders Haug Larsen i Naturvernforbundet.

Bodo i Nigeria