Forlenget varetekten med fire uker: – Viktig at de ikke påvirker hverandres forklaringer

Etterforskningen til drapet på det tre måneder gamle spedbarnet vil havne på bordet til Nordland politidistrikt, melder politiadvokat i Oslo politidistrikt.

Sturla Henriksbø

Politiadvokat Sturla Henriksbø sier at politiet ser svært alvorlig på saken, og at det kan ta en stund før den er ferdig etterforsket.

Foto: Andreas Sundby / NRK

Det er i morgen nøyaktig én måned siden den tragiske hendelsen fant sted. Et spedbarn ble innlagt på Ullevaal sykehus med omfattende hodeskader. Foreldrene ble begge pågrepet og varetektsfengslet. Barnet døde 7. januar i år.

Nå er faren fengslet i ytterligere fire uker, siktet for forsettlig drap. Moren til barnet ble løslatt fra varetekt etter en uke, men er fortsatt siktet for passiv medvirkning til vold.

– I en sak som dette er det mange vitner som skal avhøres, og da er det viktig at vi får snakket med siktede og vitnene hver for seg. Dette fordi de ikke skal påvirke hverandres forklaringer.

Det sier politiadvokat Sturla Henriksbø, som understreker at etterforskningen pågår med full styrke.

Går ikke ut med detaljer

Da den foreløpige obduksjonsrapporten til barnet kom ut, bekreftet den både politiets og sykehusets mistanker. I tillegg til skadene som ble påført barnet i Oslo, var det også tegn til eldre skader. Henriksbø vil ikke gå nærmere inn på detaljer om skadene til barnet.

– Jeg ønsker ikke å være veldig detaljert, siden vi ønsker å snakke med vitner uten at de nødvendigvis vet gjennom mediene hva som er årsaken til skadene.

Politiadvokat Henriksbø forklarer at Oslo og Nordland politidistrikt har hatt et godt samarbeid, og at politiet i Nordland har hjulpet godt til på familiens hjemsted.

– I tillegg til etterforskningen rundt hendelsen i Oslo, etterforsker vi eventuelle eldre voldshandlinger mot barnet og om andre i familien har blitt utsatt for vold av denne mannen. Her er hjelpen til Nordland politidistrikt svært viktig.

– Kan dere si hvor i Nordland familien kommer fra?

– For å spare familien til barnet, vil vi ikke identifisere hvilket lokalsamfunn de tilhører.

Vil flyttes til Nordland

Henriksbø forklarer at obduksjonsrapporten erfaringsmessig vil ta rundt tre måneder å ferdigstille. Han spår at etterforskningen av saken vil flyttes til Nordland politidistrikt om noen få uker.

– Delen av etterforskningen som knyttes til Oslo vil ferdigstilles i løpet av de neste ukene, og da vil saken bli overført til Nordland for nærmere etterforskning, sier Henriksbø.

Hvor lang tid det tar før saken går til påtalemyndigheten, vil han ikke gå ut med.

– Det er for tidlig å si noe om. I drapssaker gjennomfører man en svært omfattende etterforskning.

– Hvor store ressurser er satt til denne etterforskningen?

– Det pleier vi ikke å snakke om, men det sier seg selv at det er det betydelig. Vold mot et forsvarsløst lite spedbarn er noe vi tar på høyeste alvor.