Spedbarn døde: Foreløpig obduksjonsrapport avdekker nye og gamle skader

En foreløpig obduksjonsrapport viser at det tre måneder gamle spedbarnet som døde søndag, hadde både nye og eldre skader på hjernen.

Oslo tinghus

SIKTET: Faren til spedbarnet som døde, søndag, er nå siktet for mishandling og drap av barnet. Mor er fremdeles siktet for passiv medvirkning, men løslatt fra varetekt.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– De første medisinske undersøkelsene av barnet viste at spedbarnet hadde ferske skader på hjernen, men også tegn til eldre skader. Den foreløpige obduksjonsrapporten har ikke endret dette bildet.

Det sier politiadvokat Sturla Henriksbø i Oslo politidistrikt, tirsdag. Spedbarnet som ble innlagt på Ullevål sykehus den 27. desember døde av skadene søndag kveld.

Dermed bekrefter den foreløpige obduksjonsrapporten at barnet kan ha blitt utsatt for mishandling før kvelden da barnet ble sendt til sykehus med alvorlige skader.

Ikke bekreftet hendelsesforløp

Familien, som er fra Nordland, var på besøk hos slekt da barnet skal ha blitt akutt skadet og sendt til sykehus. Faren var alene med barnet da skadene oppstod.

– Foreldrene ble pågrepet på sykehuset. De er siktet for grov mishandling. Faren har erkjent delvis straffskyld for grov mishandling, opplyste politiet til NTB i forrige uke.

Sturla Henriksbø

Politiadvokat Sturla Henriksbø

Foto: Øzgur Tufan / NRK

Politiadvokat Henriksbø forteller at den endelige obduksjonsrapporten skal være klar om en måneds tid, og at de ikke vil kommentere ytterligere om hvordan den fatale skaden oppstod.

– Etterforskningen fortsetter med avhør av familie. Det vil også innhentes informasjon fra offentlige instanser for å belyse om andre familiemedlemmer har blitt utsatt for vold, sier Henriksbø.

Mor satt på glattcelle

Både mor og far til barnet ble varetektsfengslet etter pågripelsen. Moren har blitt siktet for passiv medvirkning til vold, men ble løslatt fra varetekt da tilstanden til barnet ble kritisk.

– Mor tar dette veldig tungt, og sier hun ikke visste noe om at det ble utøvd vold mot datteren hennes. Moren var ikke til stede da datteren ble hentet. Siktelsen kom som et kjempesjokk, og hun erkjenner ikke straffskyld, sier morens forsvarer Kirsten Sigmond til NRK.

Advokat Kirsten Birgitte Sigmond

Advokat Kirsten Birgitte Sigmond

Foto: Simon Solheim / NRK

Dermed fastholder forsvarer på forklaringen om at moren ikke visste noe om mishandlingen.

– Ut fra mors forklaring og de bevis jeg har sett i saken, så har jeg tro på at siktelsen mot mor vil bli henlagt, sa Sigmond til NRK i forrige uke.

Far er fortsatt varetektsfengslet, og politiet har utvidet siktelsen til drap. Faren hadde først en forklaring som ikke stemte overens med barnets skader, og politiadvokat Henriksbø understreker sakens alvorlighetsgrad.

– Denne typen grov vold mot et forsvarsløst spedbarn er meget alvorlig, og etterforskningen av slike saker har høyeste prioritet hos politiet. Vi bruker derfor store ressurser i denne etterforskningen, sier politiadvokaten.