Flott start på vinterfesten

Narvikværingene kan se fram til en solfylt og kald inngang på den tradisjonelle vinterfestuka lørdag,

Are Kalvø

KOMMER TIL NARVIK: Den ikke ukjente forfatteren, spaltisten og humoristen Are Kalvø har spist seg gjennom kinarestaurantene i 158 norske kommuner. Han er en av forfatterne du kan møte på litteraturseminaret Ord i spor.

De som velger å nyte kulturaktiviteter under vinterfestuka i Narvik, som siden 1956 har utviklet seg til en av de mest tradisjonsrike festivalene i landet, vil også kunne nyte godt av utmerkede forhold i de bratte alpinløypene over rallarstaden.

Alpinanlegget melder om «meget bra» forhold og rundt halvmeteren med snø i bakkene.

Barnas kostymetog

Klokka 1200 starter Barnas Kostymetog, og der forventes det at rundt 2000 barn og voksne vil delta.

- Det blir som et langt 17.mai tog, med musikkorps og unger utkledd fra Batman til Svarta Bjørn, sier presseansvarlig Kjetil Moe.

- Vi har også fått oppover en 20 meter lang kinesisk drage, slik som de bruker i kinesiske parader, og den vil noen av de kinesiske studentene føre gjennom barnetoget, sier Moe.

Kinesisk ambassadør åpner VU

Den offisielle åpningen av Vinterfestuka 2008 er klokken 12:30, når barnetoget kommer fram til rådhusplassen.

Kinas ambassadør til Norge, Mrs Gao Jian vil stå for åpningen.

- Utgangspunktet for invitasjonen til den kinesiske ambassadøren er at vi har så mange kinesiske studenter på høgskolen. I tillegg er 2008 utpekt til mangfoldsåret, og vi legger vekt på kulturelt mangfold. For 2 år siden åpnet den franske ambassadøren VU, så vi har også tradisjon for å ha utenlandske innslag, sier Moe.

Etter åpningen blir det hesteridning og andre aktiviteter i sentrum samt familieforestilling i Folkets Hus.

Ord i spor

Forfatter og humorist Are Kalvø, filmregissør Hisham Zaman og språkdirektør Sylfest Lomheim er tre av foredragsholderne som deltar i litteraturseminaret Ord i spor som arrangeres i Vinterfestuka i Narvik 3. og 4. mars. Seminaret har deltakere fra hele Nord-Norge.

– Litteraturseminaret skal fokusere på litteratur, språk og film som bindeledd mellom ulike kulturer, både fra vårt eget nærområde og i et universelt perspektiv, sier bibliotekkonsulent Sissel Holtet ved Nordland fylkesbibliotek.

Tema for årets seminar er knyttet opp til at regjeringen har utpekt 2008 som Mangfoldsåret.

Hisham Zaman, filmregissøren bak de kritikerroste filmene Vinterland og Bawke skal presentere film i et norsk mangfold. Serieforfatter Bente Pedersen og forlagssjef Wenche Haugsand i Schibsted skal snakke om litteraturen som brobygger blant folkegrupper i nord.

Bokklubbaktuelle Ragnhild Nilstun skal presentere sin trilogi For mitt blikk, For kjærlighets skyld og Min lange reise ender her, språkdirektør Sylfest Lomheim skal forelese om språkendringer og Are Kalvø kommer for å hylle kinarestaurantene. I tillegg skal universitetslektor Lill Tove Fredriksen presentere samisk litteratur.

Bibliotekkonsulent Sissel Holtet i Narvik

Bibliotekkonsulent Sissel Holtet inviterer til litteraturseminar.

– Vi kan love forrykende avslutninger på begge seminardagene. Mandag kommer multikunstneren Päivi Laakso, som er forfatteren av bøkene Jeg elsker sol og Sanatorium for å holde sitt show-foredrag. Tirsdag vil forfatter og illustratør Reidar Kjeldsen fortelle om Trøffel-helten, grisen som så gjerne ville være høne, sier bibliotekkonsulent Sissel Holtet

Arrangører er Frydenlund videregående skole, Narvik bibliotek, Nordland fylkesbibliotek og Stiftelsen Vinterfestuka.

Over 300 ulike arrangementer

Presseansvarlig Kjetil Moe får problemer med å svare på spørsmålet om hva han gleder seg mest til under årets VU.

- Det blir helt håpløst å dra frem ett arrangement. Men - det skal være en utrolig artig konsert på torsdag, med engelske Noise Ensemble. Den konserten tro jeg vil få en helt spesiell atmosfære, i en gammel lokhall med gamle damplokomotiver som kulisser, sier Moe.

Noise Ensemble består av ti perkusjonister som trakterer over hundre forskjellige instrumenter.

VU reklamerer med at Noise Ensemble har tatt verden med storm og konsertene vil bli en koreografi med lyd- og lyseffekter som vil ta pusten fra deg.