Hopp til innhold

Fiskerne vil samarbeide med Røkke

Lederen i Norges Fiskarlag, Reidar Nilsen, går hardt ut mot Ap-politikerne på Stortinget i Aker Seafoods-saken.

Reidar Nilsen og Kjell Inge Røkke

Formann i Norges Fiskarlag, Reidar Nilsen, vil samarbeide med Kjell Inge Røkke.

Etter at Aker-bedriften Norway Seafoods laget en utredning som foreslo nedlegging av fabrikkene i Hammerfest og Melbu, ble det bråk.

Politikerne truet med å inndra de verdifulle trålkonsesjonene, men dette er et tiltak som fiskerne har liten sans for.

– Vi må heller mane til samarbeide, sier leder i Norges Fiskarlag, Reidar Nilsen.

– Vi må ha mot

Nilsen går nå hardt ut mot Ap-politikerne på Stortinget og advarer mot å blankt avvise Akers plan for å få en mer lønnsom filetproduksjon på landanleggene.

Nilsen mener Fiskeri- og kystdepartementet heller bør invitere til et møte for finne løsninger som kan sikre økonomien i Norway Seafoods.

– Vi må ha mot til å se på hva er det som egentlig foregår, og hva kan vi gjøre i stedet for å avvise alle planene, sier Nilsen.

Møtt med overraskelse

På Stortinget blir Nilsens støtte til Kjell Inge Røkke-eide Aker møtt med overraskelse. Stortingsrepresentant og leder i Finnmark Ap, Ingalill Olsen, viker ikke en tomme når det gjelder hennes krav om at Aker-trålerne må levere fisken der båten hører hjemme.

– De trålerrederiene som har leveringsforpliktelser har fått konsesjonene sine på helt klare vilkår, nemlig at det skal skape aktivitet på de steder der de har leveringsforpliktelser. Det er grunnen til at de har fått et gullkanta papir, for konsesjoner er et gullkanta papir, sier Ingalill Olsen.

Ingalill Olsen og Tufjordbruket

Stortingsrepresentant Ingalill Olsen (Ap) fra Finnmark er overrasket over utspillet fra formannen i Norges Fiskarlag.

Foto: Foto/montasje: Tore Linnerud/Øyvind Bye Skille / NRK

200 kan miste jobben

Opptil 200 arbeidsplasser kan bli fjernet fra Melbu og Hammerfest dersom Aker Seafoods sentraliserer fileteringsanlegg.

Konsernsjef Thomas Farstad sier de vurderer å ofre anleggene i Hammerfest og på Melbu, og heller satse i Båtsfjord og Stamsund.

– Foredlingsbedriftene i Norway Seafoods har i en lengre periode hatt svak lønnsomhet, og Norway Seafoods startet høsten 2011 et arbeid for å identifisere tiltak for å styrke lønnsomheten i selskapet, heter det i en pressemelding fra Aker Seafoods.

Minus 60 arbeidsplasser

Aker Seafoods oppnådde i 1. kvartal 2012 et resultat før skatt på 38,0 millioner kroner, mot 49,0 millioner kroner i 1. kvartal 2011.

– Vi anslår at det blir en reduksjon i størrelsesordenen 180 til 200 på anleggene i Hammerfest og på Melbu. Det blir en økning i Båtsfjord og Stamsund, i så fall, på 120 til 140 årsverk. Så netto vil det være en nedgang på om lag 60 arbeidsplasser, sier konsernsjefen.