Hopp til innhold

Punkterer Akers flytteplaner

Helt uaktuelt å endre på konsesjonskravene for Aker-trålerne, gjentar fiskeriministeren – men Norway Seafoods vil ha mer enn et nei.

Lisbeth Berg-Hansen

Akers forpliktelser om levering av fisk i Hammerfest ligger fast, sier Fiskeri og kystminister Lisbeth Berg-Hansen.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg Hansen fjerner all tvil – De leveringsforpliktelsene Aker Seafoods har på trålkonsesjonene i Hammerfest, blir stående uendret.

Dette kan være et alvorlig hinder for Norway Seafoods sine planer om å flytte produksjonen til Båtsfjord.

Seks trålkonsesjoner verdt opp mot 70 millioner kroner, er selve ankerfestet for over 100 filetarbeidsplasser i Hammerfest. Der vil Aker-eide Norway Seafoods stenge sin fabrikk i Rypefjord og flytte produksjonen til Båtsfjord.

Med på lasset håper Aker å få med seg trålkonsesjonene – altså 4500 tonn torsk – men fiskeriministeren sier nei

– Forpliktelsene står fast

– Nå har jeg bare behov for å fjerne en hver usikkerhet som er knytta til Akers forpliktelser. Jeg vil nok en gang gjøre det helt klart at Akers forpliktelser står fast. Jeg har sagt det før, men jeg vil gjerne gjenta det. Vi vil ikke tillate at vilkårene til Aker brytes, sier statsråden.

– Planen kan ikke realiseres

Tillitsvalgt ved Norway Seafoods, John Ove Aspnes, mener dette betyr at ministeren stenger døra for Akers planer.

– Som jeg oppfatter det betyr dette i praksis at planene om en oppbygging i Båtsfjord, ikke kan bli realisert slik som tenkt, fordi de konsesjonene som er i Hammerfest blir der.

Gir seg ikke

Administrerende direktør Thomas Farstad i Norway Seafoods har fått med seg statsrådens nei., men vil fortsatt gå i dialog med myndighetene for å få til flyttingen.

– Vi har laget en plan for å unngå tap av arbeidsplasser, jeg er spent på hvilke alternative løsninger som vil bli presentert, sier Farstad.

Får Norway Seafoods gjennomføre sin plan for økt lønnsomhet vil det føre til et kutt av rundt 120 i arbeidsplasser i Hammerfest. Etter oppbyggingen i Båtsfjord anslås det totale tap av arbeidsplasser ifølge selskapet til mellom 60 og 70 årsverk.