NRK Meny
Normal

Sveinung fikk en høyst usannsynlig bomregning

Med to brukne legger, i en 50 år gammel traktor uten tak skal Sveinung Andersen fra Vesterålen tilsynelatende ha lagt ut på en over 1600 kilometer lang kjøretur.

Sveinung Andersen

IKKE EGNET FOR LANGTUR: Sveinung Andersen fra Vesterålen fikk denne uken en bomregning som tilsynelatende slo fast at Andersen nylig skal ha vært på Jæren med en 50 år gammel traktor. Men der har hverken Andersen eller traktoren noensinne vært.

Foto: Morten Berg-Hansen

– Jeg stusset jo litt da regningen kom, sier Sveinung Andersen fra Sortland i Vesterålen om fakturaen han onsdag denne uka fikk tilsendt fra Nord-Jæren bompengeselskap AS.

Ifølge den skal han angivelig ha lagt ut på langtur med den 50 år gamle traktoren. En langtur på over 1600 kilometer, på vinterstid – uten tak.

– I regningen sto det at jeg hadde passert en bom hos dem den 25. januar klokka 10.36. Beløpet var på 20 kroner. Ifølge selskapet hadde jeg hadde kjørt i felt to på riksvei 44 på Øksnevad på Jæren, forteller Andersen.

– Aldri vært på Jæren

Det var Bladet Vesterålen som først omtalte den spesielle fakturaen. Det er nemlig flere grunner til Andersen mener det vil være noe urimelig om han skulle være nødt til å betale for den aktuelle bompasseringen.

For det første har han aldri vært på Jæren.

– Jeg skulle gjerne vært der, men det har jeg altså til gode.

For det andre tilhørte registreringsnummeret på kjøretøyet som angivelig passerte bomringen, en gammel traktor som ikke vært utenfor Vesterålen siden 1964. Traktoren har heller ikke tak eller annen komfort.

– Jeg ville nok ikke lagt ut på langtur i januar med den, ler han.

Og ikke nok med det. I tillegg til at den lange kjøreturen i seg selv ville vært høyst usannsynlig i det aktuelle kjøretøyet, gjorde Andersens helse det nærmest umulig å gjennomføre en slik tur.

– Jeg tasset rundt på to krykker på det tidspunktet. I januar hadde jeg to brukne legger som var skrudd sammen med bare noen skruer. Det gjør det ikke så enkelt å føre noen traktor.

Fikk tilbud om å kjøpe autopassbrikke

Andersen er en ivrig traktorsamler og har rundt 20 traktorer på gården. Men på Jæren har aldri noen av traktorene hans vært.

Sammen med fakturaen fikk også vesterålingen et tilbud om å kjøpe autopassbrikken for den aktuelle bomringen på Jæren.

– For mitt vedkommende vil nok ikke det være så aktuelt, humrer han.

Andersen tar også fakturakravet med knusende ro.

– Jeg ringte selskapet og fortalte om kravet. Da de undersøkte det nærmere viste det seg at det var lest av feil registreringsnummer. Det var en annen bil som hadde passert bomringen. Jeg fikk beskjed om at jeg kunne rive regningen i stykker. Det er jeg selvfølgelig glad for.

Laster kart, vennligst vent...

Fra Sortland i Vesterålen er det 1600 kilometer til Øksnevad i Rogaland. En tur Sveinung Andersen neppe ville vært i stand til å kjøre i en 50 år gammel traktor.