Hopp til innhold

Får ikke dekket tapene

Terra-kommunene Haugesund og Narvik må betale tilbake millionlånene til irske Depfa Bank, men kommunene fikk medhold i at lånene aldri skulle vært gitt.

Karen M. Kuvaas

FORNØYD: - En viktig delseier fordi vi har fått medhold i at dette dreier seg om ordinære lån og dermed ulovlig og ugyldig etter norsk rett, sier ordfører Karen Margrethe Kuvaas.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Terra-kommunene Narvik og Haugesund vant over irsk storbank. Terra-lånene var ugyldige.

- En viktig seier, sier Narvik-ordfører Karen Margrethe Kuvaas (Ap).

Terra-kommunene Haugesund og Narvik har i London i dag fått medhold i at lånene de tok opp i en britisk bank i forbindelse med investeringer gjennom Terra Securities var ulovlige. De to kommunene saksøkte banken etter å ha tapt store summer etter Terra-skandalen.

Les mer om dommen: Terra-kommuner med viktig seier

- En viktig delseier

- En viktig delseier fordi vi har fått medhold i at dette dreier seg om ordinære lån og dermed ulovlig og ugyldig etter norsk rett. Avtalene er ulovlige og ugyldige etter norsk rett, og ikke bindende. Det retten videre har slått fast er at begge parter plikter å tilbakebetale det de har mottatt fra den annen part. Men da med fratrekk fra de renter som Depfa Bank har hatt som inntekt på avtalene. Det man kan konkludere med er at vår gjeld er vesentlig redusert, og det er vi selvsagt kjempefornøyd med, sier hun.

Det betyr at kommunene må betale tilbake pengene de har lånt, men det skal ikke betales forsinkelsesrenter. Og Depha Bank må betale tilbake det de eventuelt har tjent på lånene.

Kravene redusert

Karen Margrethe Kuvaas, ordfører i Narvik (Ap)

GLAD:Ordfører aren Margrethe Kuvaas strålte da hun ankom NRK-studioet i Narvik i dag.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

Depfas krav mot de to norske kommunene vil bli redusert i forhold til hva som var bankens opprinnelige krav. Det endelige resultatet blir først fastsatt etter et rettsmøte mellom partene i oktober.

Men ifølge ordføreren er det på det rene ar kommunen gjennom rettssaken har redusert sin gjeld med et tosifret millionbeløp.

– Dette bekrefter at kommunene gjorde rett i å stanse betjeningen av restgjelden, sier ordføreren.

Pengene tilbake?

I oktober skal partene møtes i et nytt rettsmøte i London for å finne ut av de finansielle konsekvensene av dommen. Hva som blir sluttresultatet eller eventuelt tapet for Narvik og Haugesund er ikke fastlagt.

Og i november møter kommunene DnB Nor i retten og senere blir det sak mot CitiGroup.

Økonimiredaktør Steinar Mediaas i NRK tror dommen i dag får stor betydning for de kommende rettssakene.

- Det ville overraske med om en norsk rett totalt ville overse hva en engelsk rett har kommet til - sørlig når de har lent seg på juridisk ekspertise fra Norge. Det må vi anta at også en norsk rett må gjøre. Det blir uhyre spenennde for DnB Nor, sier Mediaas.

Og dagens dom gjør at Kuvaas er optimistisk med tanke de kommende rettssakene.

- Ja, det må man ha lov til å si.

Spenning i Hemnes

Kjell Idar Juvik

POSITIVT: Terra-ordfører Kjell Idar Juvik er glad for dommen i London.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

48 mil lenger sør i Nordland har Terra-ordfører Kjell Idar Juvik (Ap) fulgt spent med på hva utfallet av rettssaken i London skulle bli.

- For oss så er dommen fra London positiv med tanke på rettssaken mot DnB NOR. For saken går jo nettopp på dette om pengene fra bankene var et lån eller ikke, og om det er i strid med kommuneloven.

- Er du nå mer optimistisk i forhold til rettssaken i november?

- Jeg har vært optimistisk hele veien og det er klart at dommen styrker min optimisme.

Kjell Idar Juvik er glad for at bankene nå må ta en stor del av ansvaret for Terra-skandalen.

- Dommen underbygger det vi har sagt hele tida. Det er en balansegang mellom påstanden om at vi ikke har tatt ansvar, men vi har prøvd å vise hva det er vi har blitt utsatt for.

- Har "bygdetulling-stemplet" forsvunnet med denne dommen?

- I begynnelsen så var det stemplet ganske sterkt, men jeg tror at de fleste har nå forstår hva vi har blitt utsatt for av bankene og Terra.

Video nsps_upload_2009_9_4_11_57_30_735.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Terra-kommunene fikk medhold

Råtne lån

I London i april starta rettssaken der to av de åtte Terra-kommunene saksøkte den irske banken Depfa. Bakgrunnen bak søksmålet er de mislykkede Terra-investeringene. Kommunene Narvik og Haugesund hadde lånt pengene til å investere i Terra fra Depfa. Og kommunene mener at lånet var ugyldig etter den norske kommuneloven.

190 millioner

Det var åtte norske kommuner som kjøpte risikofylte obligasjoner gjennom Terra securites. De åtte kommunene lånte nesten 1,4 milliarder kroner til disse investeringene gjennom to banker, DnB NOR (970 millioner kroner) og Depfa Bank (400 millioner kroner).

Narvik kommune hadde fordelt sine lån i Depfa Bank og DnB NOR, med en andel på 190 millioner kroner i Depfa Bank. De seks andre hadde sine lån samlet i DnB NOR.

Og de rettslige etterspillene etter Terra stopper ikke med dagens dom fra London. I november møtes terra kommunene og DnB Nor i Oslo tingrett. Også Citigropup i USA er saksøkt av Terra-kommunene.