Hopp til innhold

Får drive Nord-Norges største gård: – Litt skrekkblandet fryd

Bodin Samvirke får forpakningsavtalen for Bodin gård for ti år framover. – Dette betyr at det fortsatt blir dyr på gården og aktivitet på Rønvikjordene, sier fylkesråd for plan og økonomi Knut Petter Torgersen (Ap).

Nina Engmark og Tor Anders Jensvoll Bø fra Bodin Samvirke tar over driften av Bodin Gård. Her sammen

Nina Engmark og Tor Anders Jensvoll Bø fra Bodin Samvirke tar over driften av Bodin Gård. Her sammen med fylkesråd Knut Petter Torgersen (Ap).

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

– Det er litt skrekkblandet fryd. Det er ikke sikkert jeg helt vet hva vi har gitt oss ut på. Men vi har masse ideer og planer og ser framover. Vi gleder oss til å gå i gang, sier Nina Engmark i Bodin Samvirke.

Det har vært stor interesse for å overta drifta av Bodin gård i Bodø. I siste runde konkurrerte sju ulike tilbydere om å ta over gården som fylket i mange år har drevet med tap.

– Nå har vi innfridd ønsket til Bodøs befolkning, nemlig at det fortsatt skal være drift og dyr på gården, sier fylkesråd for plan og økonomi Knut Petter Torgersen (Ap).

Bodin gård var i mange år et av landsdelens største melkebruk med 80 melkekyr og 12 årsverk. Gården har også vært støttebruk for Bioforsk på Vågøynes, men nå er forskningen avsluttet.

Fikk gladnyheten i går kveld

Knut Petter Torgersen, Nordland Arbeiderparti

Fylkesråd for plan og økonomi Knut Petter Torgersen (Ap).

Foto: Arbeiderpartiet

Nina Engmark og Tor Anders Jensvoll Bø fra Bodin Samvirke fikk gladnyheten i går kveld.

– Samboeren min og jeg har vært ansatt her noen år, og vi så litt mørkt på at gården skulle tømmes for folk og dyr. Derfor fikk vi lyst å gjøre noe med det. Da det meldte seg flere interessenter kastet vi oss på. Det har vi ikke angret på.

Det første som skal skje er å få kyrne på gården i produksjon.

Melkekyr

– 33 av de 63 dyrene som er igjen er melkekyr. Ingen av dem er inseminert, så det vil bli lite melk etter hvert. Om vi får startet inseminering nå, vil de ikke kalve før tidligst august-september. Derfor vil det første året bli et tungt år økonomisk, sier hun.

Torgersen mener at samboerparets konsept virker godt fundamentert.

– Det ser veldig bra ut, og det var det som lå til grunn for at beslutningen ble tatt. Jeg tror dette blir en glede for Bodøs befolkning.

Kyrne på Bodin Gård får kanskje bli

33 av de 63 dyrene som er igjen er melkekyr.

Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde