Dette er Norges mest samstemte kommune

Hvis du vil finne en sørfolding som er enig med Jan Tore Sanner må du lete lenge. I går sa hele 97,6 ja til at kommunen skal bestå som i dag.

Sørfold kommune i Nordland

Resultatet av folkeavstemningen søndag viste at hele 1024 av totalt 1049 avgitte stemmer gikk inn for å beholde Sørfold som egen kommune.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

– Jeg kan ikke huske å ha truffet noen som har vært for at vi skal slå oss sammen med andre, sier ordfører Lars Evjenth (Ap) om den nesten rørende enigheten i nordlandskommunen Sørfold.

Resultatet av folkeavstemningen søndag viste at hele 1024 av totalt 1049 avgitte stemmer gikk inn for å beholde Sørfold som egen kommune.

En slik enighet kan foreløpig ingen andre kommuner i Norge vise til.

– Vil se de som styrer i øynene

Ordfører Lars Evjenth tror enigheten skyldes flere ting, men kanskje er først og fremst ønsket om nærhet til makta den viktigste årsaken til at innbyggerne taler kommunalminister Jan Tore Sanne midt imot.

Ordfører Lars Evjenth i Sørfold på kontoret med bordvimpelen som viser Sørfold sitt kommunevåpen

Ordfører Lars Evjenth i Sørfold.

Foto: Bjørn Tore Pedersen / NRK

– Jeg tror folk er opptatt av å se de som styrer i øynene. De vil bli styrt av noen de møter på butikken, sier han.

Sørfold ligger i Salten i Nordland mellom svenskegrensen og kysten. Kommunen tjener penger på kraft og industri, og har en relativt god økonomi sammenlignet med flere av nabokommunene.

– Resultatet av avstemningen skyldes nok også det faktum at vi har økonomisk handlerom. Innbyggeren får sykehjemsplass og barnehageplass uten problemer. Ting kan selvfølgelig bli bedre hos oss også, men jeg tror folk flest er fornøyd med tingenes tilstand, sier Evjenth.

Politikerne er enige

Ordføreren understreker at også politikerne i Sørfold er helt på linje med befolkningen.

– Vi har ikke hatt noen i kommunestyret som har frontet sammenslåing med naboene. Samtlige partiprogram konkluderer med at vi er best tjent med å stå alene.

Laster kart, vennligst vent...

Slik ser Sørfold ut i dag, og slik vil innbyggerne at kommunen fortsatt skal se ut.

Nei til sammenslåing

Også i Hamarøy, Saltdal og Fauske ble det avholdt valg søndag. Også her stemte innbyggerne for å beholde kommunene som de er.

I Saltdal fikk alternativet for å beholde Saltdal som egen kommune 89,5 prosent av stemmene, ifølge Avisa Nordland. Ytre Salten-alternativet fikk 5 prosent av stemmene, mens Indre-Salten alternativet fikk 4,3. Valgdeltakelsen var på 48,9 prosent.

I Fauske stemte 60,4 prosent for å fortsatt være en egen kommune. Der fikk Indre Salten-alternativet 21,9 prosent av stemmene, mens Stor-Salten fikk 5,9 prosent av stemmene og alternativet Bodø og Fauske fikk 11,5 prosent, ifølge avisen.

I Hamarøy stemte 75 prosent for at kommunen ikke skal slås sammen med andre kommuner. 13 prosent stemte for at Hamarøy skal slå seg sammen med kommunene Tysfjord, Sørfold, Fauske og Saltdal. Valgdeltakelsen lå på 37,4 prosent.