Designet for Nordland, men vil ut i verden

Sonja Djønne har tatt mål av seg å erobre markedet for dørmatter langt utenfor Norges grenser.

Sonja Djønne

STOLT GRÜNDER: – Når disse mattene fungerer i bedriftene, må det jo også fungere hjemme, sier Sonja Djønne (47).

Foto: Arne Forbord, Rana Blad

– Når disse mattene fungerer i bedriftene, må det jo også fungere hjemme, starter Sonja Djønne (47) med når hun skal fortelle om hvorfor dørmatter kan få så mye oppmerksomhet. I fjor stiftet hun selskapet Heymat. Produksjonen og salget har fått en flying start både nasjonalt og litt utenfor landegrensen.

Ikke i tvil

– Jeg er ikke i tvil om at jeg er en gründer, sier Djønne som med Heymat har kombinert design og industrikvalitet myntet på privatmarkedet.

Det er gründervirksomheten og den nordnorske patriotismen som har ført henne fram til å bli nominert til Årets Nordlending. I tillegg til bedriftene hun leder, har hun også styreverv i blant annet Sparebanken Nord-Norge og Helgelandssykehuset. Organisasjoner med stor betydning for landsdelen.

Det var for seks år siden hun startet vaskeriet Clima AS i Mo i Rana sammen med mannen Toralf Lian. Ønsket var å drive for seg selv. Det handlet også om å skaffe familien litt mer handlingsrom.

Seks ansatte

Seks ansatte i vaskeriet er i dag blitt til 10 når hun plusser på Heymat.

– Jeg håper vi skal lage en internasjonal merkevare og at vi kan drive Heymat fra Mo, fortsetter hun.

Det siste handler ikke minst om at hun sier hun er stolt av å være nordlending. Det røffe nordnorske skal også gi produktene et annerledes preg. Men Djønne er realist.

– Det er trangt i døra. Mange holder på med designprodukter, sier hun.

Porteføljen av forhandlere teller så langt 30 stykker. Foreløpig opplever hun at det ikke er noen helt konkrete konkurrentbedrifter. Likevel er det krevende å få oppmerksomhet.

– Konkurransen handler om at vi må få folk til å like produktene og at vi får dem hjem til dem.

I første rekke ser hun for seg at Heymat kan få fotfeste i Sverige. Men drømmen om å bygge en enda større bedrift er sterk. Canada, USA og Finland står på listen der det opplagt er dører som står åpne.

Trykk her for å stemme. Du kan også stemme via SMS. Send tekstmelding med kodeord ANnordlending og kandidatnummer til 2005. Stemmer du ved bruk av SMS koster det kr 3,- per stemme.

Nominerte til Årets Nordlending 2016

Her er alle kandidatene. Hvem er din favoritt?