Hopp til innhold

Derfor sliter oppdrettsnæringa

Kritikken mot norsk oppdrettsnæring har aldri vært sterkere enn nå. Og noe av skylda må fiskeoppdretter og fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen ta.

Lisbeth Berg-Hansen

SKAPER STORM: Det er blitt tøffere å være oppdretter at fiskeoppdretter Lisbeth Berg-Hansen fra bindal ble fiskeriminister.

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

I går skrev NRK at problemet med rømt oppdrettslaks er langt større enn det myndighetene oppgir. Årlig rapporteres det om 440.000 rømte laks, men tallene er fem ganger høyere, det vil 2,5 millioner laks. I tillegg frykter forskerne at villaksbestanden nå er truet av oppdrettslaksen.

Lakselusa har bitt seg fast, deformerte oppdrettstorsk dukker opp i garnet til fiskerne og kritikerne mener at oppdrettsnæringa ikke har noen kontroll på lakserømningene.

Dette kommer på toppen av press fra villaksorganisasjoner som vil boikotte norsk laks under OL, amerikanske supermarkedkjeder som kaster ut norsk oppdrettslaks - og sist, men ikke minst mediestormen rundt fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap), som selv er fiskeoppdretter.

Jobber med å bedre omdømmet

Kommunikasjonsdirektør Jørgen Christiansen i verdens største oppdrettselskap, Marine Harvest, medgir at presset har økt betydelig etter at oppdretteren Lisbeth Berg-Hansen ble fiskeri-og kystminister.

– I dagens mediesamfunn er det slik at det blir fokus på de som sitter i regjering, og når Lisbeth Berg-Hansen er oppdretter og fiskeri- fiskeri og kystminister, vil det bli et sterkt fokus på oppdrettsnæringen, sier Christiansen.

Mye støy

Lakselus

Lakselusa har bitt seg fast, deformerte oppdrettstorsk dukker opp i garnet til fiskerne og kritikerne mener at oppdrettsnæringa ikke har noen kontroll på lakserømningene.

Foto: Norges Jeger og Fiskerforbund

– Det blir støy, og selv om mange kanskje synes det er vel mye negativt rundt næringen, kan det som skjer nå være bra, sier han.

Han viser til at det blir anledning å komme ut med informasjon.

– Selv om lask fortsatt rømmer og lakselusa sitter fast i fisken, spør norske oppdrettere seg selv hvorfor ingen ser for en flott næring de driver.

Derfor prøver de å finne ut hvordan de skal bli hørt i støyen som er rundt næringen, sier Christiansen.

Vil sikre omdømmet

Han mener at en haug med kommunikasjonsfolk alene ikke kan sikre omdømmet til den utskjelte næringa.

Stadig flere mener næringen må bli flinkere å slå tilbake på det de mener er feil informasjon.

Even Søfteland, som er direktør i lakseavlsseksapet Salmo Breed, er en av disse.

– Det er så mye uriktig informasjon om næringen, også fra forskere og forvaltning, men om kort tid vil vi komme på banen med tiltak som vil gi oss en bedre beredskap mot angrep, sier Søfteland.

Lakseforvaltning

Kartene NINA har laget viser utviklinga for villaksen i konkurranse med oppdrettslaks. De sorte feltene viser at villaksen er i mindretall, og scenariene er basert på prognoser forskerne har regnet seg frem til.

Foto: Grafikk: NRK