NRK Meny
Normal

Krever mer oppdretts-kontroll

Jeger- og fiskeforbundet mener oppdrettsnæringa er ute av kontroll, både når det gjelder rømningstall og luseproblemer.

– Villaksen er ikke truet!

TRUET: Villaksbestanden trues av stadige rømminger fra norske oppdrettsanlegg.

Foto: Colourbox.com

Jeger og fiskeforbundet ønsker at oppdrettsnæringa bør kontrolleres langt strengere enn i dag. Forbundet mener næringa har mistet oversikten når det gjelder både rømningstall og luseproblemer.

Vi ha strengere straffer

– Det er langt mer rømt laks i elvene enn det villaksbestanden kan takle. Jeg er overbevist om at det er store mørketall når det gjelder rømming, og derfor vil vi at oppdrettsnæringa legges under strengere kontroll, sier konsulent Øyvind Fjeldseth i Norges jeger- og fiskerforbund.

– Vi ønsker blant annet bedre sporbarhet i rømt fisk, merking av laks, bedre kontrollrutiner fra myndighetene, og sterkere straffereakjsoner i slike saker, sier Fjeldseth.

Kan gjøre uopprettelig skade

Årlig blir det rapportert om 440.000 rømte laks, men forskere mener tallene i virkeligheten er fem ganger høyere.

– Om noen generasjoner vil villaksen være byttet ut med rømt oppdrettslaks, sier genetiker ved Norsk institutt for naturforskning Kjetil Hindar.

Den ville atlantiske laksen er truet fra mange hold. De siste 30 årene er den redusert med 80 prosent på verdensbasis, og i Norge har den forsvunnet fra rundt 60 vassdrag.

Vil ikke ta skylda

Men informasjonssjef Are Kvistad i Fiskeri og Havbruksnæringens landsforening, mener næringa har møtt utfordringene på en tilfredsstillende måte.

– Norske oppdrettere er også bekymret for situasjonen og er villige til å ta sitt ansvar. Men oppdrettsnæringa er ikke den eneste trusselfaktoren, det er aandre ting som også spiller inn her, sier Kvistad.

Oppdretterne jobber konstant med å få bukt med rømmingen, sier han.

Lei av å få kjeft

– Næringa har investert 5 milliarder kroner i rømmingssikkert utstyr, vi har flere kurs i kompetanseheving for unngå problemet. Vi har også gode rapporteringsrutiner og melder fra så fort det bare er mistanke om rømming, sier Kvistad.

Han er lei av den harde medfarten som han mener oppdrettsnæringa får ufortjent.

– Jeg reagerer på at næringa gjentatte ganger mistenkeliggjøres. Anklagene må dokumenteres på skikkelig vis før de settes frem, sier Kvistad i FHL.