Denne værradaren ble en budsjettvinner

Værradaren på Andøya har vært dypt savnet etter at lynet slo den ut i tidligere i år. Men nå kommer det hjelp fra regjeringen. – Til tider har vi vært på gyngende grunn, innrømmer meteorolog.

Værradaren på Andøy

Værradaren på Andøya fikk hard medfart av lynet i mars i år.

Foto: Tom Vidar Karlsen

I slutten av januar ble værradaren på Trolltind i nord i Nordland truffet av lynet, noe som førte til at diverse teknisk utstyr ble skadet.

I mars skjedde det igjen og hele kuppelen ble ødelagt.

Dermed hadde meteorologene et problem. Værradaren på Trolltind leverer nemlig viktige værdata både til fiskere, forsvaret, brøytesjåfører og til allmennheten i Nordland og Sør-Troms.

Men nå kommer det hjelp fra regjeringen i revidert nasjonalbudsjett. 5,3 millioner kroner er foreslått bevilget.

– Dette var en gledelig overraskelse. Pengene betyr at vi får radaren operativ uten at det går på bekostning av noe annet, sier seksjonssjef for fjernmåling og drift ved Meteorologisk institutt, Kjetil Stiansen, til NRK.

– Skadelidende

Seksjonsleder Geir Bøyum forteller at værvarslene har vært skadelidende uten radaren.

– Værmeldingen har absolutt vært skadelidende helt siden slutten av januar. Vi ser helt klart frem til at den er oppe og går igjen.

– Vi har vært på gyngende grunn

– Hvor viktig er radaren for værvarslinga?

– Den er veldig viktig. Mye av det vi får av uvær i Nordland og Troms kommer fra havet, og der er det lite faste observasjoner. Dermed er det vi får av observasjoner fra radaren av uvurderlig betydning. Den fanger opp nedbør på vei inn fra havet, for eksempel polare lavtrykk med kraftig vind og nedbør.

Bøyum understreker at de har observasjoner på land, satellittbilder og hjelpe fra andre radarer.

– Men vi har vært på gyngende grunn i enkelte værvarsler, så det blir gått å gå Andøyradaren tilbake igjen.

Laster Twitter-innhold
Laster kart, vennligst vent...