Hopp til innhold

Bygger virtuelt romskip på Andøya

Til neste år kan du «reise» til sola eller månene i det nye virtuelle romskipet som bygges på Andøya rakettskytefelt.

Forrige lørdag la kong Harald ned grunnstenen til Romskipet Aurora, et nytt lærings- og opplevelsessenter ved Andøya Rakettskytefelt.

Romskipet skal stå ferdig sommeren 2013, og skal ta imot elever, studenter og besøkende fran inn- og utland. Dette virtuelle romskipet blir det andre i sitt slag i Europa, og publikum vil kunne «reise» til sola eller månen.

– I dette romskipet skal man kunne ta en reise til sola eller til månen, man skal kunne gjøre ting underveis og på den måten skaffe kunnskap både om nordlys og om verdensrommet, sier administrerende direktør Odd Roger Enoksen ved Andøya rakettskytefelt til NRK.no.

Rakettforsker for en dag

Kong Harald, 50 år som romnasjon, Andøya Rakettskytefelt

Grunnstenen blir lagt ned av kong Harald på jubileet Norge – 50 år i verdensrommet lørdag 18. august. Grunnstenen er spesielt formet som en rakett og ble senket ned i bakken.

Foto: Tommy Bergseth-Larsen / NRK

I USA er det flere virtuelle romstasjoner, og i Europa er det en i Storbritannia. Den nye romstasjonen på Andøya blir nummer to i Europa.

50 år som romnasjon Andøya Rakettskytefelt. Kong Harald og Odd Roger Enoksen

Kong Harald og direktør Odd Roger Enoksen under nedleggingen av grunnsteinen til Romskipet Aurora.

Foto: Tommy Bergseth-Larsen / NRK

– Vi er overbevist om dette vil øke interessen for romvirksomhet, og gjøre det attraktivt å ta kurs. Samtidig vil det øke interessen fra turister, sier Enoksen.

På romskipet kan publikum ta del i et vitenskapelig oppdrag.

– Blant annet kan du være rakettforsker for en dag, sier Filip Nicolaisen som er prosjektleder for Romskipet Aurora.

Andøya Rakettskytefelt og NAROM (Nasjonalt senter for romrelatert opplæring) har hvert år flere tusen elever, studenter og andre besøkende gjennom sitt eksisterende undervisningsopplegg. Kapasiteten er imidlertid sprengt, og aktivitetene har primært vært rettet mot videregående skole og høyere undervisning.

Jubileumsrakett skytes opp på Andøya

SE VIDEO: Her kan du se hvordan det gikk da jubileumsraketten ble skutt opp fra Andøya Rakettskytefelt lørdag 18. august.

Nordlysforskning

Senteret skal ha også ha et spesielt fokus på nordlysforskning, som har vært bærebjelken i norsk romfart og aktiviteten ved Andøya Rakettskytefelt.

Til ære for dette bygges et nytt auditorium oppkalt etter den kjente nordlysforskeren Kristian Birkeland.

Prosjektet har en samlet kostnad på 32 millioner kroner. Nordland Fylkeskommune har bidratt med 10 millioner kroner til fullføringen av senteret. Romskipet vil muligens også støttes av Innovasjon Norge. Partnere i prosjektet er også Mediafarm AS, som er utvikler av opplevelsessentre.

50 som romnasjon

500 inviterte gjester og 2000 besøkende fra fjern og nær var sist helg på Andøya da Norge feirer 50 år som romnasjon.

I Norge har romfarten blitt en svært innbringende industri. I alt 40 forskjellige selskaper jobber i dag med norsk romindustri, med alt fra telekommunikasjon til blomsterpotter for bruk i verdensrommet. Totalt er omsetningen innen romindustrien i Norge på rundt seks milliarder kroner, med en vekst på rundt 20 prosent.

På grunn av Norges utstrakte geografi, har landet hatt god nytte av romteknologien. De siste femti årene er det skutt opp over 1.000 forskningsraketter fra Andøya.

Direktør Odd Roger Enoksen forteller at aktiviteten ved Andøya Rakettskytefelt øker for hvert år.

– På få år har vi fordoblet aktiviteten, økt både omsetning og antall ansatte. Det er økende interesse i verden for å bruke rakettskytefeltet på Andøya. Blant annet for å teste teknologi som skal brukes i neste generasjon romferger, sier Enoksen til NRK.no.