Feirer 50 år som romnasjon

Det hele startet for 50 år siden med oppskytingen av Ferdinand 1 fra Andøya Rakettskytefelt 18. august 1962. I helga blir det fest hvor Kong Harald, astronaut Christer Fuglesang og Sivert Høyem er blant gjestene.

Kolbjørn Dahle og Filip Nicolaisen

GLEDER SEG: Markedssjef Kolbjørn Dahle og prosjektleder Filip Nicolaisen for teddynautprosjektet gleder seg til helga.

Sonderaketten Ferdinand 1

Det hele startet for 50 år siden med oppskytingen av raketten Ferdinand 1 fra Andøya Rakettskytefelt 18. august 1962.

Foto: Scanpix / NTB scanpix

Siden 1962 har norsk romvirksomhet vokst seg stor og landsdekkende. Samfunnsgevinsten er betydelig både for miljø, forskning, teknologiutvikling og arbeidsplasser.

Programmet for feiringen i helga er både omfattende og variert, og skal også bidra til å gjøre romvirksomhetens nytte og betydning for samfunnet bedre kjent.

– En rekke gjester fra inn- og utland skal delta i feiringen. Særlig stolt er vi at også kong Harald skal delta i feiringen. I tillegg deltar representanter fra regjeringen, Stortinget, underliggende etater, regionale og lokale myndigheter, ambassadører til Norge, nasjonale og internasjonale samarbeidspartnere, samt presse fra inn- og utland, sier markedssjef Kolbjørn Blix Dahle.

– Treff en astronaut

Arrangementet blir en folkefest både både for kommunens innbyggere og tilreisende fra nær og fjern.

– Du kan ta del i aktiviteter, se seg rundt i Norges eneste operative romsenter, treffe en vaskekte astronaut, høre på foredrag om rom-Norges vei frem mot 2012 av selveste Erik Tandberg eller ganske enkelt være tilskuer på en nordlysaften av de sjeldne, sier Kolbjørn Blix Dahle.

(artikkelen fortsetter under)

Christer Fuglesang i verdensrommet

NASA-astronaut Christer Fuglesang fotografert i verdensrommet på sin andre tur utenfor romstasjonen i 2006.

Foto: SCANPIX

Sirkustelt og storskjerm

Andøya Rakettskytefelt har leid inn sirkustelt som rommer 2000 tilskuere, men det blir ikke nok.

– For å prøve å bøte på dette setter vi opp en storskjerm av stadionkvalitet med lyd som vil overføre både deler av kongens omvisning inne på Andøya Rakettskytefelt, og selvfølgelig hele forestillingen «Space Circus», hvor også Sivert Høyem skal delta.

I forbindelse med kongens omvisning inne i romsenteret vil det foregå en prat på utescenen mellom Per Olav Alvestad fra NRK-programmet Schrødingers katt, Kolbjørn Blix Dahle fra Andøya Rakettskytefelt og Arne Pedersen fra Universitetet i Oslo.

– Vi skal kommenterer hva kongen får se der inne, samt hva som er de største forskjellene fra 1962-operasjonen til dagens metoder, sier Blix Dahle.