Hopp til innhold

Opplev verdensrommet fra Andøya

Nå kan du få deg en tur ut i verdensrommet. Andøya rakettskytefelt skal bygge virtuelt romskip.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Andøya rakettskytefelt skal utvikle et virtuelt romskip som kan ta deg med på en reise ut i verdensrommet. Romskipet skal både ha kontrollstasjon og laboratorier.

– I dette romskipet skal man kunne ta en reise til solen eller til månen, man skal kunne gjøre ting underveis og på den måten skaffe kunnskap både om nordlys og om verdensrommet, sier administrerende direktør Odd Roger Enoksen ved Andøya rakettskytefelt til NRK.no.

Nummer to i Europa

I USA er det flere virtuelle romstasjoner, og i Europa er det en i Storbritania. Den nye romstasjonen på Andøya blir nummer to i Europa.

Først og fremst skal romstasjonen brukes til opplæring av ansatte.

– Vi er overbevist om dette vil øke interessen for romvirksomhet, og gjøre det attraktivt å ta kurs. Samtidig vil det øke interessen fra turister, sier Enoksen.

30 millioner kroner

Investeringen i et virtuelt romskip vil ligge på rundt 30 millioner kroner. Innovasjon Norge Nordland har vedtatt at de vil bidra med 5,75 millioner kroner.

– Pengene er øremerket prosjektet Romskipet Hålogaland, et prosjekt som tjener både forskning, læring og romturisme, forteller fylkesråd for næring Arve Knutsen (KrF).

Knutsen skulle gjerne støttet prosjektet med enda flere millioner kroner, men det forhindres av regelverket.

– Det er ikke mulig å yte støtte til prosjektet utover 5,75 millioner. Offentlig støtte utover dette vil være i strid med EØS-avtalens statsstøtteregelverk sier Arve Knutsen (KrF).

Enoksen sier det nærmer seg full finansiering av prosjektet.

Fyller 50 år

18.august 2012 feirer Andøya rakettskytefelt 50 år. Samtidig skal det markeres at Norge er 50 år som romfartsnasjon.

Det er veldig stor aktivitet ved anlegget for tiden, og byggingen av et virtuelt romskip kan tidligst komme i gang i 2012.

– Vi har så mye å gjøre at vi må være sikker på at vi klarer å gjennomføre alt på en god måte, sier Enoksen.

Han anslår at byggeperioden vil vare et års tid.

Spennende

Bygger virtuelt romskip ved Andøya rakettskytefelt

Romskipet skal både ha kontrollstasjon og laboratorier.

Foto: Mediafarm og Sixsides

– Prosjektet er svært interessant og kan skape betydelige ringvirkninger, både i Vesterålen og i fylket for øvrig, ikke minst for reiselivet, sier fylkesråd for næring Arve Knutsen.

Odd Roger Enoksen

Administrerende direktør Odd Roger Enoksen ved Andøya rakettskytefelt

Foto: Torje Bjellaas / NRK

Andøya rakettskytefelt og Nasjonalt senter for romrelatert opplæring har nasjonale ressurser i form av laboratorier og instrumenter. Dette gjør at forskere og studenter fra hele verden kommer til Andøya for å utforske nordlyset og beslektede fenomener i verdensrommet.

– Å skape romturisme fra bakken, med et lærings- og opplevelses perspektiv, er et helt nytt grep. Dette er et godt eksempel på det å utnytte regionale fortrinn, i denne sammenheng i forhold til såkalt kunnskapsturisme, understreker Knutsen.

Opplevelsene i romskipet skal være så likt virkeligheten som mulig. Og man skal kunne komme tett på nordlyset.

– Man vil få en opplevelse av å være ute i rommet. Samtidig vil det være noen på bakken som styrer operasjonene. Så det vil bli en samhandling mellom de på bakken og de som reiser ut i rommet, sier Enoksen.