Hopp til innhold

Denne teddynauten skal ut i rommet

Med kong Harald og astronaut Christer Fuglesang som tilskuere skal denne teddybjørnen fra Marienlyst skole i Oslo skytes ut i verdensrommet med romrakett fra Andøya rakettskytefelt 18. august

8.-klassingene ved Marienlyst skole som vant Teddynautkonkurransen

VINNERNE: Foran f.v. Storm Ravn Sveen, Julie Marie Samseth Hansen, Gyda Ullensvang. Bak fra venstre: Frimann Brustad og Selma Stormyren Larsen fra Marienlyst skole – med vinnerteddyen i midten.

Foto: Hege Danielsen

– Helt fantastisk, sier Hege Danielsen, som er matte- og naturfaglæreren til 8.-klassingene ved Marienlyst skole.

Elevene har studiedag hjemme og læreren er eksamensvakt i dag, så jubelscenene må utsettes til fredag.

– Jeg måtte snike meg ut for å ringe elevene, som ble sjokkerte og veldig glade. Vi skal ta det igjen i morgen med kake og brus, sier læreren.

21 teddybjørner var med i den beinharde konkurransen om å bli sendt ut i verdensrommet. I dag ble det klart at bamsen fra Marienlyst skole i Oslo får den store æren av å reise ut i verdensrommet når Norge feirer 50 år som romnasjon.

Her henger Teddy fra Marienlyst skole - like sør for Hamar

FLØY FRA OSLO TIL HAMAR: Vinnerteddyen fløy fra Oslo sentrum, over Gardermoen og landet ved et tjern sør for Hamar. Slik så han ut da elevene fant ham.

Foto: Hege Danielsen

På jubileet deltar kong Harald, astronaut Christer Fuglesang, Sivert Høyem samt hele romfarts-Norge, artister. Det ventet 500 inviterte gjester samt 3000 besøkende fra fjern og nær til Andøya den 18. august.

Juryen har også utarbeidet en topp 5-liste, fordi de rett og slett er så imponert over 8.-klassingene som har deltatt i Teddynaut-prosjektet.

Teddynauts topp 5 liste:

  • Vinner Marienlyst skole: «Oslos grønne lunger». Deretter følger:
  • Lenangen barne- og ungdomsskole
  • Farsund Kristne Grunnskole, – Blindheim ungdomsskole
  • Uranienborg skole

Vanskelig jobb å kåre vinneren

– Det var uhyre tett i toppen, og vanskelig å kåre en vinner. Gruppene har vært veldig kreative i valg av eksperiment, og har gjort en profesjonell jobb som tilhører en mye høyere aldersklasse, sier Filip Nicolaisen ved Nasjonalt senter for romrelatert opplæring, som står bak prosjektet.

Han sier de fem gruppene som fikk toppkarakter ligger helt likt vitenskapelig sett.

– Men juryen kåret likevel prosjektet «Oslos grønne lunger» som vinner på grunn av en tidsriktig problemstilling, høy grad av selvstendighet og godt resultat, sier teddykoordinatoren til NRK.no.

Nicolaysen er imponert over den enorme innsatsen elevene har lagt ned.

Filip Nicolaisen

Teddynautkoordinator Filip Nicolaisen ved NAROM.

Foto: Privat

– Vi er utrolig takknemlige for at både skolene, klassene, lærerne og spesielt elevene har valgt å prioritere dette prosjektet. Vi håper jo at den læringen og tilbakemeldingen elevene får i prosjektet gjør at de kommer tilbake til verdensrommet og teknologi fremover i utdanningen.

Nasjonalt Senter for Romrelatert Opplæring (NAROM) og NITO–Norges ingeniør og teknologorganisasjon som har samarbeidet om realfagprosjektet sendte ut teddybjørner til 42 skoler i Norge.

Tilbake kom seks teddyer fra Nord-Norge, seks ifra Vestlandet og ni ifra Østlandet.

50 år med norsk romfart

Lørdag den 18. august er det på dagen 50 år siden den første raketten ble skutt fra Andøya, og det var også starten på norsk romalder. Derfor har NAROM – Nasjonalt senter for romrelatert opplæring, invitert alle landets 8.-klasser til å delta i den nasjonale realfagkonkurransen.

Diplom fra Christer Fuglesang

Christer Fuglesang

Christer Fuglesang er Sveriges første og eneste astronaut og har svensk-norske røtter. Hans mor var svensk, mens hans far var norsk.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX / SCANPIX

Denne augustdagen får skoleklassen fra Marienlyst æren av å sende bamsen til himmels med romrakett fra Andøya rakettskytefelt. Teddynauten vil ved hjelp av sofistikert 3D-skanning og trykking forminskes 50 ganger for å få plass i raketten.

Det var den 18. august 1962 Norge sendte sin aller første rakett, Ferdinand I, opp i verdensrommet, nettopp fra Andøya Rakettskytefelt.

Deltakerne får et diplom signert blant annet astronaut Christer Fuglesang.

– Lovende realfagframtid foran seg

– Elevene har her gjort et solid stykke vitenskapelig arbeid, og de har nok en lovende realfagsfremtid foran seg, sier Anders Isnes fra Naturfagsenteret.

Også presidenten i NITO er imponert over elevene.

– Det er tydelig at kombinasjonen av teddybjørn, vitenskap og verdensrommet har truffet en nerve blant elevene, sier Marit Stykket, president i NITO. Hun benytter skolekåringen til å gratulere med 50 år med norsk romfart.

– Tilbakemeldingene har vært helt overveldende, vi har aldri før fått en slik respons på et skoleprosjekt. Det har også vært viktig å lære elevene litt om luftsikkerhet. Det blir stadig flere ballonger, ubemannede og bemannede fly og helikoptre i luftrommet over oss. sier Arne Hjalmar Hansen, daglig leder ved NAROM.

Opp i værballong

Marienlyst skole, Teddynaut-vinnere

Frimann, Gyda og Julie fikk være med lærer Hege Danielsen til Hamar hvor Teddys ferd endte.

Foto: Hege Danielsen

For å delta i konkurransen om å få skyte teddybjørnen ut i verdensrommet, måtte elevene sende teddynauten ut på et testoppdrag i en værballong fra egen skole.

Og vinnerteddyen fikk virkelig testet høydeskrekken.

– Teddyen ble sendt opp fra Teknisk museum i Oslo, sammen med fire andre bjørner. Etter tre minutter mistet vi signalet. Etter et par timer dro vi slukkøret hjem, forteller matte- og naturfaglærer Hege Danielsen ved Marienlyst skole.

Men plutselig skjer det noe.

– Klokka 20 ringte en av elevene. Da hadde teddynauten gitt lyd fra seg.

Ballongen eksploderte

Via GPS-sporing fant elevene ut at teddynauten hadde fløyet nesten helt til Hamar. Det var mye lenger enn elevene og læreren hadde turt å håpe på.

«Torsdag morgen dro Frimann, Gyda og Julie til Hamar sammen med lærer Hege. Fram og tilbake med bil varte turen vår 3 timer. Noen veldig hyggelige mennesker fortalte oss hvordan vi skulle komme oss fram til de to tjernene hvor teddyen skulle ligge. Vi parkerte bilen, gikk over et område med dyrket mark
og inn i en skog. Herfra gikk vi ikke mer en ca. 20 meter før vi så bamsen vår i skogen! Vi løp mot han, og tok masse bilder av landingen. Han hadde landet helt perfekt! Snuten hans lå bare noen cm unna bakken, og resten hang i
en gren. Vi dro han ned og sjekket om alt utstyret var i god behold, noe det var», skriver elevene i rapporten.

I 11.000 meters høyde

Fallskjermen, Teddy og det tekniske utstyret var i helt fint, ingen skrammer og ingen skader. Ballongen var den eneste som fikk merke turen godt.

– Vi kunne se at timeren hadde slått seg ut, ballongen var merket med en brun flekk. Vi vet ikke sikkert hva som har skjedd med ballongen, men det virker som om den har eksplodert», skriver elevene videre.

Teddy gikk mye lengre enn elevene hadde trodd på forhånd.

– På grunn av minnebrikkens kapasitet, fikk vi et filmopptak på ca. 45 minutter. Vi fikk dermed ikke nedfarten til Teddy, det var synd. Filmingen sluttet
når Teddy var på nordvestsiden av Gardermoen. Ifølge kameraets GPS befinner han seg da i en høyde på over 11600m.o.h, skriver elevene.

Nå gleder seg til turen til Andøya i august.

– Det blir et eventyr, sier Hege Danielsen til NRK.no.