Hopp til innhold

Brukte 20 millioner på nytt mottak - så la UDI det ned

Hattfjelldal kommune gjorde store investeringer for å kunne ta imot over 200 flyktninger fra høsten. To måneder senere sa Utlendingsdirektoratet opp avtalen med kommunen.

Mottak Hattfjelldal

Hattfjelldal kommune investerte blant annet 20 millioner kroner i et splitter nytt asylmottak. 1. desember blir bygget ubebodd.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Stian Skjærvik

Rådmann Stian Skjærvik i Hattfjelldal kommune forbereder seg på kraftige omstillinger etter at UDI sa opp avtalen med kommunen. 30 millioner av kommunens årlige inntekter på 192 millioner forsvinner nå.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

I nordlandskommunen Hattfjelldal er gode råd dyre. Forestillingen om en lukrativ avtale for kommunen er plutselig byttet ut med hodebry og en omfattende omstillingsprosess, skriver Helgelendingen.

Ikke bare har kommunen investert 20 millioner kroner i et splitter nytt mottaksbygg. Når avtalen med staten faller bort, forsvinner store deler av kommunens årlige inntekter.

Nærmere bestemt 30 av totalt 192 millioner kroner hvert år.

– Investeringene ble gjort utifra signaler fra UDI. Vi trodde de så for seg langsiktighet. Nå føles det brått og brutalt, forklarer rådmann Stian Skjærvik overfor NRK.

Får store konsekvenser

I 2012 sa nemlig kommunen ja til å bidra da myndighetene ønsket flere kommunalt drevne mottak i Norge. Avtalen ble i slutten av mai i år forlenget for tre nye år med mulighet for å ta imot totalt 210 asylsøkere.

Mottaksleder Hattfjelldal

Etter fire dager i jobben fikk mottaksleder Jim Ingebrigtsen beskjed om at mottaket i Hattfjelldal skal legges ned. Nå blir han snart arbeidsledig.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Men tre måneder senere sa UDI opp kontrakten. Dermed stanser avtalen, og med det også pengestrømmen, 1. desember.

– Om få måneder sitter vi igjen med for mange ansatte og ingen penger til å dekke kostnadene. Dette vil også få konsekvenser også for helse, barnehage og grunnskole, utdyper rådmannen.

– Men oppsigelsestiden står jo i kontrakten fra UDI?

– Det de har gjort er nok formelt korrekt. Men signalene har vært at de ønsker langsiktighet, og jeg er kritisk til de korte oppsigelsesfristene.

Nyansatt mister jobben

Innen 1. desember skal samtlige beboere plasseres andre steder i landet. Hva som skjer med økonomien, de ansatte og det nye asylmottaket er foreløpig i det blå.

Én av dem som blir berørt er mottaksleder Jim Ingebrigtsen. Han startet i jobben fire dager før beskjeden om nedleggelsen kom.

– Det er veldig trist. Vi har lagt ned mye ressurser i å få et flott mottak her i Hattfjelldal og føler vi er blant de beste i klassen.

– Investert på egen risiko

Bjørn Fridfeldt

Regiondirektør Bjørn Fridfeldt i UDI har forståelse for kritikken, men understreker at de har forholdt seg til avtalen.

Foto: UDI

I august ble det kjent at UDI kvitter seg med 7000 mottaksplasser over hele landet. Årsaken er at det har kommet færre asylsøkere enn antatt.

Regiondirektør Bjørn Fridfeldt i UDI sier til NRK at han har forståelse for kritikken, men understreker at oppsigelsestiden var tydelig.

– Hattfjelldal har vært en god samarbeidskommune for oss og lagt ned mye arbeid. Men investeringene til kommunen er gjort på egen risiko, for de vet at avtalen kan bli sagt opp når som helst.

– Kunne dere ikke bare redusert aktiviteten i stedet for å legge ned?

– Vi har vurdert det, men økonomien er viktig i dette. Kvaliteten vurderes selvsagt, men pris teller mye og vi falt ned på at det var riktig å legge ned.