Hopp til innhold

Knallhard Ajax-dom i nederlandske medier: – Gjorde vondt i øynene

Ajax gikk videre mot Bodø/Glimt etter ekstraomganger i thrillerkampen på Aspmyra. I hjemlandet får de kraftig kritikk for prestasjonen på banen.

Nino Zugelj i disputt med Ajax-spillere.

Det ble til tider het temperatur mellom spillerne på banen i 2-1-kampen på Aspmyra torsdag kveld. Til slutt var Ajax fra Amsterdam som trakk det lengste strået og gikk videre i Serieligaen.

Foto: Mats Torbergsen / NTB

Den nederlandske storheten karret seg videre til neste runde i Serieligaen mot Bodø/Glimt torsdag kveld. Hjemmelaget hadde klart flest sjanser, men klarte ikke å få uttelling på dem.

I motsatt ende avgjorde gjestenes Kenneth Taylor kampen på slutten av ekstraomgangene med et høyt skudd som Glimts Kjetil Haug ikke klarte å holde unna nettmaskene.

Til tross for at storlaget er videre til neste runde, er reaksjonene fra nederlandske aviser knallharde:

«Ajax videre etter å ha unnsluppet på mirakuløs vis», slår landets største avis De Telegraaf fast.

«Trenerens taktikk kan forsvares i ettertid fordi dem vant, men det Amsterdam-laget viste i 120 minutter gjorde vondt i øynene og var pinlig. Noen vil kalle det uverdig for Ajax, andre vil kalle det realistisk», fortsetter avisen i sin dom av kampen.

Dagsavisen Algemeen Dagblad bruker også ordet «mirakuløst» i omtalen av kampen: «Tredjekeeperen fra i fjor sommer og den minst likte spilleren blant supporterne sendte Ajax videre på mirakuløst vis».

Kampsaken til De Telegraaf.
Foto: Skjermdump / De Telegraaf

– Reiser hjem lettet

– Det er et mirakel at Ajax vant denne kampen. Glimt hadde vunnet dette ni og en halv av ti ganger.

Det sier den nederlandske journalisten Willem Vissers til NRK. Han jobber i avisen De Volkskrant og har dekt nederlandsk fotball tett i mange år.

Sportsjournalisten sier at samtlige nederlandske medier er enige om en ting: Ajax var heldige og Bodø/Glimt var det beste laget.

– Spillerne reiser hjem lettet og ser frem til trekningen senere i dag. Noen av dem klarer nesten ikke å tro på hvor dårlig laget spilte.

Willem Visser i den nederlandske avisen De Volkskrant.

Sportsjournalist Willem Vissers i den nederlandske avisen De Volkskrant.

Foto: Privat

– I nederlandsk fotball har landslaget og klubbene våre tapt mange ganger, selv om de var det beste laget. Nå får Bodø/Glimt kjenne på det samme. De spilte nydelig fotball, men til slutt er det målene som teller, sier Vissers.

Han mener dette er ett av tidenes verste Ajax-lag.

– De har spilt dårlig hele sesongen. Dette laget har ingen fremtid. Mange av spillerne blir trolig solgt i sommer og det kommer sannsynligvis inn en ny trener etter sesongen.

Reagerte med sjokk

Jeroen Stekelenburg hos kringkasteren NOS sier til NRK at gårsdagens kamp var «crazy» og at den vil huskes i Nederland i lang tid.

– Det er et stort, stort mirakel. Ingen klarer å tro at Ajax kom seg videre til neste runde, sier Stekelenburg.

Han forteller at de fleste i Nederland reagerte med sjokk og vantro på at Ajax gikk videre.

– Glimt traff treverket tre ganger, bommet på åpent mål og skulle hatt straffe og rødt kort. Samtidig var Ajax veldig svake, men ble reddet av keeperen sin. Det endte opp med å bli en legendarisk kamp.

Jeroen Stekelenburg, sportsjournalist i NOS.

Jeroen Stekelenburg, sportsjournalist i NOS.

Foto: Stefan Heijdendael / NOS

Stekelenbrug sier mange i nederlandsk presse reagerer på at Ajax lot Glimt styre spillet.

– Mange tenker at det er flaut for Ajax å spille som de gjorde i går. De skal spille offensiv fotball, men treneren ville gi Glimt mindre rom enn de fikk i Amsterdam. Det lykkes han med.