Hopp til innhold

Kulturministeren: – Håper Bodø kommer med en bærekraftig finansieringsplan

Juryen i EU-kommisjonen har i dag gitt Bodø lov til å søke om bli Europeisk kulturhovedstad. Byen er dermed ett skritt nærmere å bli den første Europeiske kulturhovedstaden nord for Polarsirkelen.

Bodø kommune avholder pressekonferanse klokken 14.00, etter å ha fått ja fra juryen i EU-kommisjonen.

– Jeg vil rette en stor takk til de mange som har lagt ned en enorm innsats for å få en best mulig søknad. Jeg håper dette kan motivere unge i Bodø og hele landsdelen til å realisere sine drømmer om å få til noe stort, sier ordfører Ida Pinnerød i en pressemelding.

Bodø har i prekvalifiseringsrunden konkurrert mot til sammen fire byer. Banja Luka, Mostar og Srebrenica i Bosnia-Hercegovina, og Tirana som er hovedstaden i Albania.

I tillegg til Bodø er også Banja Luka og Mostar prekvalifisert av juryen, og det er altså disse tre byene som nå skal konkurrere om å bli Europeisk kulturhovedstad 2024.

Dersom Bodø skulle vinne frem, må de dele tittelen med to andre byer, en fra Estland og en fra Østerrike. Hvilke disse blir er ikke avgjort.

Får endelig svar neste høst

Bodø kan nå altså bli den første Europeiske kulturhovedstaden nord for Polarsirkelen. Den endelige beslutningen tas av EU høsten 2019.

Kun to ganger tidligere har Norge vært kulturhovedstad. Det skjedde i Bergen i 2000 og Stavanger i 2008.

– Nå blir den store jobben å nå igjennom neste nåløye. Jeg tror Bodø har gode muligheter til å vinne frem. Men i kveld er det grunn til å rope hurra og feire den jobben som allerede er gjort, så ser vi fremover igjen i morgen tidlig, sier ordfører Ida Pinnerød.

Også Nordland fylkeskommune gleder seg over nyheten i dag.

– Gjennom søknadsprosessen har vi lagt et godt grunnlag for et stort kulturløft i Nordland. Nå skal vi brette opp ermene og fortsette dette arbeidet. Nordland fylkeskommunes rolle er å se hele Nordland, og sikre at Nord-Norge nå samler seg om denne fantastiske muligheten. Dette er en gledens dag for alle som er opptatt av kulturen i samfunnet, sier fylkesråd for kultur, miljø og folkehelse, Aase Refsnes (SV).

Fikk nei fra Kulturdepartementet

Kulturminister Trine Skei Grande

Tidligere i år ble det klart at kulturminister Trine Skei Grande (V) ikke vil gå inn for å bevilge penger til Bodø som kulturhovedstad.

Foto: Pressebilde Venstre

Bodøs søknad om å bli kulturhovedstad fikk seg et kraftig skudd for baugen, da kulturminister Trine Skei Grande (V) i september gikk ut i media og meldte at søknaden om tilsagn på 100 millioner fra departementet, var mangelfull og derfor ble avslått.

Grande uttalte at søknaden om pengestøtte ikke var godt nok utviklet og at finansieringsplanen var mangelfull. Blant annet manglet det en god plan for ringvirkninger og hvordan Bodø-miljøet skulle klare å skaffe 100 millioner kroner fra lokalt næringsliv.

Avslaget vakte sterke reaksjoner i Bodø-miljøet, men de valgte å gå videre og sende søknaden likevel.

Grande: – Ikke overrasket

I dag er altså Bodø kommet et skritt nærmere å bli Europeisk kulturhovedstad, noe også Kulturdepartementet har fått med seg. Kulturminister Trine Skei Grande har ikke sendt gratulasjoner nordover i dag.

På spørsmål fra NRK om kulturdepartementet vil se på Bodø søknad om støtte på nytt, svarer hun dette i en e-post i kveld:

– Jeg er ikke overrasket over at Bodø ble prekvalifisert til å søke. Nå håper jeg de tar våre innspill på alvor, og jobber videre for å få til en bærekraftig finansieringsplan.