Hopp til innhold

Samlet inn 250.000 kroner for å redde barna fra kidnappere - nå får de endelig komme til Norge

Bieday Hambeer fikk de fire barna sine kidnappet i Sinai-ørkenen i fjor. Nå har UDI innvilget innreisetillatelse til Norge for de fire, etter ett år med usikkerhet.

Biedaybarn

Bieday Hambeers har snart ventet ett år på å se de fire barna sine igjen.

Foto: NRK

– Det gjør meg glad, det er vanskelig å beskrive hva jeg føler nå. Barna er overlykkelige, de hilser og sier:

– Mange, mange tusen takk, forteller firebarnsfaren til NRK.no.

Etter lang behandlingstid på DNA-tester, mottok Utlendingsdirektoratet 15. april de endelige svarene. Det er nå bevist at de fire barna som befinner seg i Kairo, er Bieday Hambeers biologiske barn.

– Kjempet hardt

I Gildeskål kommune ble det satt i gang en innsamlingsaksjon for å få de fire kidnappede barna til Bieday løslatt av kidnapperne, og tilbake til Norge. Det voldsomme engasjementet rører firebarnspappaen.

– Jeg forstår ikke hvorfor de har kjempet så hardt for meg, men det er veldig rørende. Jeg er så glad, forteller han, uten å være helt sikker på når de fire barna kommer tilbake til Norge.

(artikkelen fortsetter under)

Bieday Hambeer

Etter ni måneders venting får endelig Bieday Hambeer snart få se barna sine igjen.

Foto: Bente H. Johansen / NRK

12. juni innvilget UDI tillatelser til de fire barna for å reise til Norge.

– Det som gjenstår er at egyptiske myndigheter innvilger utreisevisum. Etter hva vi har fått opplyst vil det ta 2-3 uker, forteller fungerende avdelingsdirektør i UDI, Camilla Torgersen.

Bente Sundsfjord er virksomhetsleder for helse- og sosialtjenester i Gildeskål kommune.

Bente Sundsfjord

Bente Sundsfjord i Gildeskål kommune.

Foto: Gildeskål kommune

– Det er helt fantastisk at ungene nå får komme til Norge. De har opplevd mye, med tanke på den politiske situasjonen i Egypt. De må holde seg inne i Kairo. så det skal nok bli befriende for dem å komme til Gildeskål nå, sier Sundsfjord og fortsetter:

– Bieday Hambeer kommer til å arrangere en sikkkelig fest i Gildeskål når barna kommer tilbake.

Komplisert sak

Ifølge UDI har dette vært en komplisert sak. De har måttet samarbeide med flere aktører for å få fakta riktig.

Den norske ambassaden i Kairo har hjulpet til med å intervjue mødrene til de fire barna. Et laboratorium har jobbet med DNA-testene.

På grunn av mange misvisende opplysninger om familieforholdene, har UDI måttet ta ytterligere undersøkelser i form av intervjuer og DNA-tester. I forhold til andre familieinnvandringssaker har dette vært en komplisert sak, forteller Torgersen.

All informasjon som står i søknadene UDI mottar må være riktig, men ifølge Torgersen har ikke dette vært tilfellet her.

– Vi må stole på informasjonen som ligger i søknadene våre, men dette har altså vist seg å ikke stemme. Resultatene av DNA-testene har vist noe annet enn det Bieday Hambeer hadde opplyst. Derfor har behandlingstiden vært lang, sier Torgersen.

(artikkelen fortsetter under)

From InfoDispatcher.SingleFileImporter

– Vi var veldig redde da de kidnappet oss. Da vi gråt, slo de oss, sa Hijab Hambeer (11) om tiden med kidnapperne til NRK.no i september 2012.

Mangler utreisevisum

Selv om barna har fått innvilget innreisevisum til Norge, gjenstår fortsatt utreisevisum fra Egypt.

Barna kom ulovlig inn i Egypt, og dette gjør det enda mer komplisert å få innvilget utreisevisum fra egyptiske myndigheter. Torgersen forteller at de jobber med saken.

– International Organization for Migration (IOM) i Kairo er involvert i samtaler med egyptiske myndigheter.

Kidnappet i Sinaiørkenen

Det var i september i fjor at de fire barna til Bieday ble sluppet fri etter å ha blitt kidnappet og holdt fanget i seks uker i Sinaiørkenen.

Takket være en innsamling i farens lokalmiljø på Inndyr i Nordland ble det samlet inn 250.000 kroner. Dette ble betalt til kidnapperne som løsepenger, og resulterte i at barna ble løslatt.

– Vi var femten personer som ble holdt fanget i en slags lagerbygning. Det skjedde både drap og tortur der, sa Hambeer til NRK i september.

Sinai-halvøya

Egypt har opplevd økende lovløshet siden Hosni Mubarak ble styrtet i 2011, og en rekke turister er kidnappet av kriminelle beduinbander på Sinaihalvøya (bildet) de siste årene.

Foto: Chris Hadfield / Afp