NRK Meny
Normal

– Det vil ta tid å legge kidnappingen bak seg. Om det i det hele tatt går an

I seks uker satt de fire barna sammenlenket hos kyniske menneskehandlere i Sinai. Nå begynner hverdagen i trygge Norge. – Det vil ta tid å legge så traumatiske opplevelser bak seg, sier virksomhetsleder.

I seks uker satt de fire barna sammenlenket hos kyniske menneskehandlere i Sinai. Nå begynner hverdagen i trygge Norge. – Det vil ta tid å legge så traumatiske opplevelser bak seg, sier virksomhetsleder.

– Det vil ta tid å legge kidnappingen bak seg. Om det i det hele tatt går an, sier Bente Sundsfjord i Gildeskål kommune.

For tre uker siden kom de fire flyktningebarna til Gildeskål. Nå venter hverdagslivet for den traumatiserte familien. I dag er det godt å kunne sykle i trygge omgivelser for de fire flyktningebarna fra Eritrea.

– Hvor gammel er du, spør eldstebror Merhawi Hambeer på norsk – når NRK kommer på besøk.

Sammen med søsknene Fiori, Tesfamichael, Heyab lærer Merhawi norsk for Gildeskål er dere nye hjem. Gjenforeningen med pappa Bieday Hambeer har vært en lettelse.

– Etter alt familien har vært gjennom er jeg kjempeglad for å ha fått barna til Norge. Det betyr alt, sier Bieday Hambeertil NRK.no.

Fanget hos kidnappere i seks uker

Ungene til Bieday

I KAIRO: De fire søsknene Fiori, Tesfamichael, Heyab og Merhawi ble holdt fanget av kriminelle i seks uker. De levde under trusselen om at organene deres kunne bli solgt, og de var lenket sammen for ikke å rømme.

Foto: Privat

September i 2012: NRK treffer svært medtatte barn i Egypt, som nettopp er blitt frigitt fra gisseltakere i Sinaiørkenen. I seks uker var barna til Bieday Hambeer lenket sammen av menneskehandlere i Sinaiørkenen.

– Vi var veldig redde da de kidnappet oss. Da vi gråt, slo de oss. Jeg har fremdeles mareritt og får ikke sove, sa Hijab Hambeer (11) om tiden med kidnapperne til NRK.no i september i fjor.

Barna levde under trusselen om at organene deres kunne bli solgt. De levde med lite vann og mat, og var lenket sammen store deler av tiden for ikke å rømme.

Men 3. september ble de sluppet fri, etter at Bieday Hambeer og hans støttespillere i Gildeskål i Nordland hadde samlet inn 250.000 kroner som de betalte som løsepenger til kidnapperne.

Selv om Hambeer og støttespillerne vant det første slaget, måtte de fortsatt kjempe.

Alene i Kairo

Barna ble sittende alene i Kairo, mens Utlendingsdirektoratet (UDI) jobber med å få dem til Norge. Bieday kom til Norge som kvoteflyktning, og derfor hadde han rett til å få barna sine hit til landet.

Årsaken til at gjenforeningen tok tid var at norske myndigheter krevde DNA-test for å fastslå familierelasjonen mellom Bieday og barna. Da testene var klar var det gått ett helt år. I begynnelsen av september kunne barna endelig igjen treffe far på Bodø lufthavn.

Kyniske menneskehandlere

Hamboers historie begynner i Eritrea. Et av verdens verste regimer.
Bieday Hambeer kommer seg ut, og på plass i Norge betaler han smuglere for å ta barna fra hjemlandet Eritrea til Khartoum i Sudan. Her skulle de på møte i den norske ambassaden med tanke på familiegjenforening.

Men i Sudan blir fire av barna i alderen 12–14 år kidnappet og fraktet til Sinai i Egypt. Historien til Hambeer er ikke unik. FN kjenner godt til situasjonen og ubekreftede tall sier at 2000 mennesker holdes som fanger i Sinai.

Det var aldri en enkel avgjørelse for Biedays støttespillere i Gildeskål å punge ut med så mange penger for å få satt barna fri.

– Det er en veldig dobbel sak. Det er helt forferdelig å gi penger til kriminelle. På den andre sida så gjelder dette våre unger, de som skal bli våre unger. Og dersom det går galt, hvordan skal vi da leve med at vi ikke gjorde det vi kunne, sa initiativtaker til innsamlinga, Heidi Meland til NRK i fjor.

Nå kan Bieday Razene Hambeer og støttespillerne smile bredt over at barna er i sikkerhet i Gildeskål.

Vil slite med traumer

Bieday Razene Hambeer

– Nå skal vi bli en familie igjen i et trygt land, sier firebarnsfaren

Foto: Kari Skeie / NRK

– Nå skal vi bli en familie igjen i et trygt land, sier firebarnsfaren til NRK.no.

Men det er ikke lett å legge bak seg det de har opplevd. Virksomhetsleder Bente Sundsfjord i Gildeskål kommune har jobbet med ungene ser at det har vært slitsomt.

– Det vil ta tid å legge traumene fra opplevelsene i Sinai bak seg. Om det i det hele tatt går an. De snakker lite om det de har opplevd. Kanskje de blir modne til å snakke om opplevelsene senere. Men de er veldig glade over å være gjenforent med faren, sier Sundsfjord.

Nå gjenstår det å bli ferdig med norskkurs før barna kan begynne på skolen. For det er tro på at det skal gå fint å bli integrert i Gildeskål.

– Barna må tilpasse seg mange nye ting. Vi har gode erfaringer med folk som kommer fra Eritrea i kommunen. De er godt integrert, sier Bente Sundsfjord til NRK.no.

Følges opp av kommunen

Bente Sundsfjord sier at selv om kommunen ikke har egen psykolog har kommunen god kompetanse i barnevernet.

– Barnevernet i kommunen har etterutdanning på psykisk oppfølging av barn og unge. Vi håper også å få noen fra Barne- og ungdomspsykiatri til å komme og snakke med ungene. Om det ikke går flyr vi dem til Bodø så de får gjort det der, sier Sundsfjord videre.

Barna har snakket med lege, og Sundsfjord sier kommunen har tett kontakt med dem og vil fortsette med det.

– Det virker som om de har det fint, men vi vil ikke sitte å vente på at de blir syke. De kommer nok fra en kultur der det ikke er vanlig å snakke om slikt, så her skal vi være føre var og gi dem god oppfølging, avslutter hun.

Satt seks uker kidnappet.

De fire barna satt kidnappet i seks uker før de slapp fri.

Video

Distriktsnyheter fra Nordland. TV
Nyhetsreportasje fra NRK.
Hver dag havner store mengder med dårlig renset kloakk rett ut i fjordene våre. En rekke store norske kommuner bryter nemlig rensekravene viser NRKs kartlegging.