NRK Meny
Normal

Betalte Sinai-kidnappere 250.000: Tirsdag fikk han barna tilbake

I over ett år har Bieday Hambeer ventet på barna sine som ble kidnappet og holdt fanget i Sinaiørkenen. Tirsdag ble de gjenforent med smil og tårer på flyplassen i Bodø.

Ankomst Bodø flyplass

En lykkelig familie gjenforent etter års adskillelse på Bodø flyplass tirsdag kveld.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

– Helt fantastisk og veldig sterkt møte, sier Bente Sundsfjord fra Helse og sosialavdelingen i Gildeskål, som fikk være med i det Bieday Hambeers møtte igjen sine fire barn etter deres dramatiske kidnappingshistorie.

Familien er sliten og ville ikke snakke med media, men de fire barna var ved godt mot og svært glade over å se sin far og stemor igjen.

Nå går turen til Gildeskål der de skal møte sine venner fra Eritrea og ha en velkomstfest.

(artikkelen fortsetter under)

Ankomst Bodø

Her tar Bieday Hambeer imot sine to sønner, Tesfa Michael og Merhawi, og døtrene Hiab og Fiory Rezene.

Foto: Lars-Bjørn Martinsen / NRK

Et mareritt

Bieday Hambeers mareritt startet i 2012 i hjemlandet Eritrea – et av verdens verste regimer. Familien flyktet fra Afrikas horn, men i Sudan ble de fire barna, i alderen 11 til 14 år, kidnappet og fraktet til Sinai i Egypt med bil.

Området er beryktet for sine mange kidnappingshistorier og det ble i vår anslått at det sitter rundt 2.000 personer i fangenskap hos profesjonelle kidnappere.

– Vi var veldig redde da de kidnappet oss. Da vi gråt, slo de oss, sa datteren Hijab Hambeer (11) om tiden med kidnapperne til NRK.no etter løslatelsen i september i fjor.

Da hadde hun og de tre søsknene blitt holdt fanget i seks uker. De levde under trusselen om at organene deres kunne bli solgt, og de var lenket sammen for ikke å rømme.

Startet innsamlingsaksjon

Heidi Meland

Heidi Meland tok initiativ til å samle inn løsepenger til kidnapperne og fikk lokalbefolkningen i Gildeskål med seg.

Foto: Kari Skeie / NRK

Bieday flyktet i mars 2012 til Norge og fikk oppholdstillatelse som kvoteflyktning. Han har derfor rett til å få barna sine hit til landet. Planen var at barna hans skulle komme etter, helt til det fatale skjedde.

I august samme år fortalte Bieday sin historie til NRK. Den rørte lokalsamfunnet i Gildeskål kommune i Nordland hvor det ble satt i gang en innsamlingsaksjon for å få de fire kidnappede barna løslatt fra kidnapperne, og tilbake til Norge. Det voldsomme engasjementet gjorde det vanskelig for firebarnsfaren å holde tilbake tårene.

– Jeg forstår ikke hvorfor de har kjempet så hardt for meg, men det er veldig rørende. Jeg er så glad, forteller han, uten å være helt sikker på når de fire barna ville komme tilbake til Norge.

Men 3. september 2012 ble de sluppet fri, etter at Bieday og hans støttespillere hadde samlet inn 250.000 kroner som de betalte som løsepenger til kidnapperne.

(artikkelen fortsetter under)

Satt seks uker kidnappet.

NRK møtte i september i fjor de fire barna i Egypt etter løslatelsen. – Vi var veldig redde da de kidnappet oss. Da vi gråt, slo de oss, sa datteren Hijab Hambeer (11) om tiden med kidnapperne.

Måtte ta DNA-test

Selv om Bieday og hans medhjelpere vant det første slaget, var kampen langt fra vunnet.

For Utlendingsdirektoratet (UDI) var ikke overbevist om Bieday faktisk var far til de fire barna som hadde levd seks uker i fangenskap. Høsten 2012 sa leder for familieinnvandringssaker Snorre Sæthre at de kom til å kreve en DNA-test for å fastslå familierelasjonen mellom Bieday og barna.

Etter lang behandlingstid, mottok UDI 15. april i år de endelige svarene. Det ble da bekreftet at de fire barna, er Bieday Hambeers biologiske barn.

Fikk ikke reise fra Egypt

Siden da har barna sittet alene i Kairo, mens UDI har jobbet med å få dem til Norge.

12. juni innvilget UDI tillatelser til de fire barna for å reise til Norge, men fortsatt var ikke veien til Norge åpen.

– Det som gjenstår er at egyptiske myndigheter innvilger utreisevisum. Etter hva vi har fått opplyst vil det ta to til tre uker, fortalte fungerende avdelingsdirektør i UDI, Camilla Torgersen til NRK i slutten av juli.

Tirsdag, 12 uker senere fikk Biedays mareritt en slutt, da barna endelig ankom Norge.

Bieday Razene Hambeer fikk barna kidnappet

Bieday Hambeer fikk barna kidnappet