Hopp til innhold

Ber om frifinnelse for overgrepstiltalt: – Hypnose gir stor sjanse for falske minner

Forsvarer Christian Wiig ber om frifinnelse for familiefaren i 50-årene som blant annet står tiltalt for seksuelle overgrep mot sine egne døtre, samt psykisk og fysisk vold mot sin familie.

Forsvarer Christian Wiig

Forsvarer Christian Wiig i Alstahaug tingrett i dag.

Foto: Helge Lyngmoe / NRK

Mannen i 50-årene fra Helgeland og hans to sønner i 20-årene ble tidligere i år tiltalt for seksuelle overgrep. Faren er i tillegg tiltalt for psykisk og fysisk mishandling av familien.

Han har hele veien nektet straffskyld i saken. De to sønnene har også benektet forholdene og straffskyld for det de er tiltalt for, men den ene av sønnene erkjente i løpet av saken besittelse av overgrepsmateriale.

Saken har de siste ukene gått for Alstahaug tingrett, og aktor ba onsdag om sju års fengsling av mannen. Da hans forsvarer Christian Wiig prosederte i dag ba han på sin side om frifinnelse.

Mener det er snakk om falske minner

– Det er fordi den påståtte hovedfornærmede i saken har opplyst til et annet vitne at hun har gått til hypnoterapi, det vil si hypnose, og sjansen for at man da får frem falske minner er veldig stor. Et menneske kan ikke dømmes for noe man har fått frem under hypnose. Man kan bli uriktig dømt for noe man ikke har gjort, sier Wiig.

Forsvareren mener også at krav om oppreisning ikke er til stede av samme grunn.

– Men det er også ført andre bevis for retten?

– Ja, men jeg mener hovedbeviset er basert på noe hun har fått frem under hypnose. Vi vet ennå ikke hva som var tema i hypnosen eller hvem som utførte den. I tillegg sier alle fagfolk innenfor psykologien at man skal være veldig forsiktig med hypnose, siden sjansen for falske minner er stor.

Mener bevisene ikke holder mål

Arne Johansen er forsvareren til den ene av sønnene, som er tiltalt for seksuell omgang med to av sine søstre og besittelse av overgrepsmateriale. Johansen mener bevisene i saken ikke holder til en domfellelse.

– Vi har fått to forklaringer i retten, det er fornærmede som hevder at det har skjedd et overgrep og så har du tiltalte som sier at dette ikke har skjedd. Jeg mener statsadvokaten har gjort en feil ved å ta ut tiltale på de punktene som gjelder seksuell omgang med to av søstrene, sier han.

Arne Johansen er forsvareren til den ene av sønnene

Arne Johansen er forsvareren til den ene av sønnene.

Foto: Helge Lyngmoe / NRK

I sin prosedyre i retten gikk forsvareren for full frifinnelse av sin klient, med ett unntak.

– Det gjelder punktet om besittelse av bilder og video. Dette er ganske bagatellmessige forhold der en normalreaksjon vil være betinget fengsel på rundt 20 dager, sier Johansen.

Temperatur

Også forsvareren for de yngste av sønnene, Allan Rognan, mente bevisene hverken holder til skyld eller erstatning.

– For den ene tiltaleposten mener jeg dette er et forhold som skulle vært henlagt for lenge siden, sier Rognan.

Det ble også temperatur i retten da Rognan hevded aktor hadde forsøkt å inkriminere hans klient. Han uttalte seg kritisk til etterforskningen og aktors håndtering av saken.

– Det er en tøff påstand fra min side. Men min innfallsvinkel er at det har vært en manglende objektivitet med tanke på den mest alvorlige posten. Så da må jeg kunne tørre å si det, sier Rognan.

Reagerer

Aktor Erik Thronæs reagerte sterkt, og kaller det en uriktig anklage.

– Påtalemyndigheten er objektiv og har gjort en skjønnsom vurdering før det ble tatt ut tiltale. Å begynne å si at det er ufint å sette en person under tiltale det faller på sin egen urimelighet.

Han vurderer videre forklaringene som så klare og konkrete at det ikke kan ha bakgrunn i hverken fantasi eller falske minner.

– Det er jo veldig vanlig i denne type saker at det ofte er ord mot ord. Men det er mange vitneforklaringer som har blitt ført for retten, som har belyst i alle fall hva som har foregått med tanke på den påståtte mishandlinga i nære relasjoner.