Far og sønner tiltalt for overgrep mot tre søstre

En mann i 50-årene og hans to sønner i 20-årene fra Helgeland er tiltalt for seksuelle overgrep mot tre jenter i nær familie. Faren er i tillegg tiltalt for psykisk og fysisk mishandling av familien.

Erik Thronæs

Statsadvokat Erik Thronæs. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.

Foto: Martin Mortensen / NRK

– Mannen i 50-årene er tiltalt for å ha hatt seksuell omgang med en mindreårig datter, i tillegg for å ha utsatt familien for psykisk og fysisk mishandling, i tillegg til overtredelse av besøksforbud, sier statsadvokat Erik Thronæs.

Mishandlingen av familien skal ha foregått fra slutten av 80-tallet, frem til saken ble anmeldt i 2017. Mannen i 50-årene sitter nå varetektsfengslet.

Thronæs beskriver saken som skal opp for Alstahaug tingrett 4. september som svært alvorlig, og den har en strafferamme på over seks års fengsel.

Tiltalt og fornærmet i saken

To menn har status som både fornærmede og tiltalt i saken. De skal ha opplevd vold fra faren opp gjennom oppveksten.

– En mann i 20-årene er tiltalt for to tilfeller av seksuell omgang med to mindreårige søstre. I tillegg er det et tiltalepunkt som går på besittelse av overgrepsmateriale.

– En annen mann i 20-årene er tiltalt for å ha hatt seksuell handling med en mindreårig søster, i tillegg til besittelse av overgrepsmateriale, forteller statsadvokaten.

Nekter straffskyld

De tre tiltalte har to forsvarere hver, som skal føre saken for retten, men ifølge advokatene nekter alle tre skyld.

Han nekter straffskyld, sier forsvarer Christian Wiig, som er en av forsvarerne til mannen i 50-årene.

Han ønsker ikke å uttale seg ytterligere i forkant av rettssaken. Forsvareren til den eldste sønnen som står tiltalt, Arne Johansen, sier hans klient verken erkjenner straffskyld eller omstendighetene tiltalen bygger på. Også den yngste tiltalte benekter forholdene han står tiltalt for.

– Tiltalte nekter straffskyld og stiller seg uforstående til tiltalen, jeg ønsker ikke å si noe mer i anledning saken, sier forsvarer Allan Rognan, som skal føre saken med forsvarer Martin Bråteng.

– Tøff sak

Ifølge statsadvokaten er det bedt om lukka dører når saken skal opp for retten. Det er satt seks uker til behandling av saken.

– På generell basis kan jeg si at dette er en tøff sak, sier Sigrun Dybvad, som er bistandsadvokat for flere av de fornærmede.