Hopp til innhold

Ber om fortgang i Volden-saken

– Situasjonen for Kari Ann Volden og barna er svært vanskelig i India, sier Aase Juul.

Kari Ann Volden og tvillingene

FANGET I INDIA: Kari Ann Volden har vært i India i over sju måneder, og situasjonen begynner å bli svært vanskelig.

Foto: Aase Juul

Aase Juul er engasjert i barnehjemsarbeid i India, og har besøkt Kari Ann Volden (42) i Goa. Her møtte hun en fortvilt mor, som går i det uvisse og venter på et svar fra norske myndigheter.

De to guttene ble født av en indisk surrogatmor 24. januar i år, og både sæd og eggceller kom fra donorer.

– Nå har hun vært i India i over sju måneder, og situasjonen begynner å bli svært vanskelig, sier hun til NRK.no.

– Ikke kriminell

– Jeg hadde egentlig ingen intensjon i å engasjere meg i denne saken. Jeg forstår at det er en prinsippsak for norske myndigheter. Men når situasjonen er som den er, så må myndighetene bidra for å finne en løsning. Kari Ann har ikke gjort noe kriminelt, sier Aase Juul.

Dette er Juuls tredje tur til India de siste tre årene.

– Jeg har besøkt en rekke barnehjem her, og jeg ville aldri forlate barna mine på et indisk barnehjem. Jeg skjønner godt at det er helt uaktuelt for Volden å forlate Mikael og Adrian i India. Når situasjonen er slik den er, så må myndighetene tenke på barna, og hva som er best for dem, sier Juul.

Vil ikke behandle adopsjon

Volden får ikke komme hjem til Norge med de to barna født av en surrogatmor. Da det viste seg at Volden ikke hadde donert eggene selv, avviste barne- ungdoms og familieetaten å behandle adopsjonssøknaden.

Klaget på avslaget

Volden leverte for to uker siden inn en klage til Barne- ungdoms og familieetaten på avslaget.

– Bufetats vedtak om å avvise søknaden om adopsjon må settes til side. Adopsjonssøknaden må realitetsbehandles. Konsekvensene for Adrian Rene og Mikael Andreas Volden er å bli overlatt til indisk barnehjem, om det overhodet finnes barnehjem som vil ta imot dem, sier Voldens bistandsadvokat Hilde Guldbakke, som mener barna i realiteten er statsløse.

Behandlingstiden for slike klager er normalt en måned.