– Guttene har gitt meg et nytt liv

Kari Ann Volden vet ennå ikke om hun får beholde tvillingene, og sitter med milliongjeld etter året i India. – Det har vært en lang reise, men det har vært verdt det. Jeg har to fantastiske gutter som har gitt meg et nytt liv.

Det ble en varm velkomst for Kari Ann Volden da hun i går kveld endelig kunne gå i land på Røst – 15 måneder etter de to guttene ble født av en surrogatmor i India. Like før påske ga norske myndigheter grønt lys og tvillingene fikk norske pass.

Men siste etappe på en lang og strabasiøs reise ble ekstra tung for to syke og slitne smårollinger.

– Begge ble sjøsyke under overfarten fra Bodø til Røst, forteller en sliten, men glad Kari Ann Volden til NRK.no.

Hun forteller at det var en spesiell følelse å stå på dekk på ferga, og se Røst bade i kveldssola.

– Langt uti havet ser du ei stripe med land. Og der er «hjemme». Det er så stille her. Det gir meg ro i sjela. Det var aldri stille i india, sier Kari Ann Volden

Folk på Røst møtte henne med flagg og velkomstbanner. Og Røst-ordfører Arnfinn Ellingsen tar i mot med marsipankake.

– Jeg føler stor står i takknemlighet til alle som har stått ved min side. Mange har gitt oss økonomisk hjelp. Jeg vil takke alle sammen som har støttet oss, sier hun til NRK.no.

Mange stygge kommentarer

Men det har ikke vært bare godord å høre. I lesebrevspalter, på Facebook kommentarfeltene både i avisene og på NRK.no har det haglet med påstander om kynisk menneskehandel.

– Folk har forskjellige meninger og det må jeg bare akseptere. Men det har vært tøft å lese alt det stygge som har vært skrevet om meg. Jeg føler likevel jeg har greid å holde fokus og hevet meg over det. Jeg tror ikke alle mener det de skriver, sier Volden.

Milliongjeld

Kari Ann Volden sitter med milliongjeld etter året i India, og er alene med to barn som hun ennå ikke vet om hun får lov til å blir forelder til.

Om noen dager får hun vite om får bli deres verge. Likevel velger hun å se lyst på framtida for henne og barna.

– Jeg er ikke den eneste enslige i dette landet med to barn og milliongjeld. Jeg har jobb, og har et billig hus i forhold til mange som bor i byen. Jeg skal nok klare å forsørge oss, sier hun.

Jobber i Nordsjøen

Kari Ann Volden er ansatt i Statoil, og jobbet i Nordsjøen før hun reiste til India. Dersom hun skal fortsette med pendlerjobben, må hun skaffe barneplass til barna.

– Jeg vurderer å gå ned i halv stilling. Da får jeg en friperiode på fem uker i slengen.

Hektisk uke

Kari Ann Volden drar hjem til Røst

Mikael og Adrian kjører vogn idet de kommer hjem til Røst.

Foto: Bente H. Johansen / NRK

Akkurat nå kjennes det rart ut, men det er bare en uke siden hun pakket koffertene i Mumbai, og satte seg på flyet til Norge.

– Helt siden vi fikk beskjeden om at vi skulle få komme hjem har alt gått rasende fort. Det var en utrolig lettelse å kunne forlate India. Jeg kommer sikkert til å reise tilbake dit en dag, men det blir ikke med det første, sier hun.

Kampen for å bli juridisk mamma

Kari Ann Volden drar hjem til Røst

Adrian og Mikael Volden ble sjøsyk på ferga over Vestfjorden fra Bodø til Røst.

Foto: Lars Petter Kalkenberg / NRK

Nå starter kampen for å få foreldreretten til Adrian og Mikael.

– Jeg kan ikke annet enn å håpe at jeg få adoptere dem, og få foreldreretten slik at jeg også blir deres juridiske mamma.

– Og hvis ikke ikke?

– Alle som har barn selv, kan jo tenke seg hvordan det vil føles dersom noen kommer og tar fra deg barna dine.

Hva gjør du i en slik situasjon?

– Det er vanskelig å si i dag. Men selv om et ufrivillig år i India har tatt på, har jeg masse krefter igjen. Ungene gir meg hele tiden påfyll.

– Ville du gjort det samme igjen?

– Nå som jeg har ungene, er det vanskelig å svare nei. Men hadde jeg visst hva jeg måtte igjennom, ville jeg aldri startet den prosessen i 2009, sier hun.

Glade naboer

Kari Ann Volden hjemme i stua på Røst

Venner og naboer samlet seg til feiring hjemme i stua hos Kari Ann Volden fredag kveld.

Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRK

Nabo Øystein Røymo var i går kveld ivrig opptatt med å monterte sprinkelsenger til tvillingene.

– Vi har ventet i ett år på dette. Nå er vi bare glade at alt er over, sier han og tror at han har folket på Røst med seg.

– Men det finnes nok delte meninger om måten dette er gjort på. Men når det først var gjort, så tror jeg de fleste er glad for at det ble en lykkelig utgang. Ihvertfall for barna, og det er det viktigste.

Nå håper at at kari Ann Volden blir boende på Røst.

– Det eret stille og fredelig sted å oppdra barn, sier han.

– Tok for lang tid

Røst-ordfører Arnfinn Ellingsen engasjerte seg tildlig for å få Kari Ann Volden og tvillignene hjem til Norge. Fredag kveld hadde med seg marsipankake da han ønsket den vesle familien velkommen hjem.

– Vi er glade i dag. Men samtidig er jeg fortsatt opprørt over at myndighetene lot det gå så lang tid som 15 måneder før denne saken kunne få en løsning, sier han.

Det Kari Ann Volden gleder seg aller mest i dagene som kommer til er å kunne slippe ungene ut for å leke.

– Det skal bli fantastisk å se dem løpe fritt rundt. Det kunne de ikke i India, sier hun.

  • Se TV-innslaget om hjemkomsten på Lørdagsrevyen i kveld klokka 19.00.