NRK Meny
Normal

– Ikke døm henne for hardt

Kari Ann Voldens nærmeste håper fortsatt på en lykkelig løsning i surrogatsaken fra India.

Kari Ann Volden i Mumbai med en av sine tvillingsønner

UVISS SKJEBNE: Kari Ann Volden med en av de to tvillingene i India.

Foto: Privat

– Ikke døm henne for hardt, jeg håper folk ikke glemmer ungene oppi dette her, sier Mette Steinsvold fra Meløy.

Hun var den som fulgte sin gode venninne Kari Ann Volden til India og hjalp henne med tvillingene de sju første ukene av deres liv.

Har visst om eggene

Steinsvold sier at hun hele tiden har visst at det ikke var Voldens egne egg som ble brukt i befruktningen.

I mai ble adopsjonssøknaden sendt til norske myndigheter etter at statsråd Audun Lysbakken hadde gitt klarsignal. To uker senere ba norske adopsjonsmyndigheter om en DNA-test.

Da innrømte Kari Ann Volden at hun ikke hadde snakket sant om eggene. Først i går fikk hele Norge vite at Kari Ann Volden ikke er barnas biologiske mor og at adopsjonssøknaden derfor er avvist.

– Feil vending

Adrian Rene og Mikael Andreas Volden

FORTSATT HÅP: Kari Ann Voldens nærmeste håper fortsatt de to tvillingene kan få bli med henne til Norge.

Foto: Privat

– Jeg synes denne saken har fått en helt feil vending. Alle fokuserer på om hun løy eller ikke. Det er barna som er viktigst i denne saken, og de er fortsatt statsløs, sier Mette Steinsvold.

Men all den stund Kari Ann Volden ikke er biologisk mor til de to guttebarna, kan ventetida i India bli lang.

Avdelingsdirektør Morten Stefansen i barne-, ungdoms- og familiedirektoratet sier Norge ikke har ansvar for barn født av surrogatmor i utlandet, og som ikke har tilknytning til Norge.

Stefansen er ansvarlig for adopsjonssaker men har aldri før vært borti et lignende tilfelle.

Sjelden sak

– I de sakene vi har hatt til behandling har det vært en norsk biologisk far og barna har fått komme til Norge. Så har det i det etterfølgende blitt søkt om adopsjon, sier Stefansen.

I Norge er verken surrogati eller eggdonasjon lovlig, og det er kvinnen som føder barnet som regnes som dets biologiske mor.

Men da Kari Ann Volden opplyste at hennes egg ble brukt til befruktningen, ble barnas tilknytning til Norge så sterk at myndighetene åpnet for en såkalt innenlandsadopsjon, med ei saksbehandlig som om barna allerede var i Norge.

Når det så viste seg at Volden hadde brukt donor-egg, falt tilknytningen bort og adopsjonssøknaden ble avvist. I slike tilfeller, der forelderen ikke har noen biologisk tilknytning til barna, vanskeliggjøres også en internasjonal adopsjon, med grunnlag i Haagkonvensjonen, forklarer Morten Stefansen på generelt grunnlag.

– Hindre kjøp og salg av barn

– Det viktigste er å hindre kjøp og salg av barn. Det skal ikke være kontakt mellom den som søker om å adoptere og barnets biologiske foreldre i en tidlig fase i adopsjonsprosesessen, sier Morten Stefansen.

Men alt håp er ennå ikke ute. Nå skal Bufetat bruke en måned på å behandle klagesaken fra Kari Ann Volden.


Les også: Politikere nekter å hjelpe Volden

Les også: Politikere nekter å hjelpe Volden

Les også: Slik kan Volden få barna til Norge

Les også: Volden får ikke adoptere