Volden-saka engasjerer

Her ute er det et tema som preger den lokale samfunnsdebatten om dagen mer enn noe annet.

Kari Ann Voldens arbeid for å adoptere to tvillinger fra India har preget nyhetsbildet i Norge de siste månedene. Men her ute på Røst har de fulgt saka tettere enn de fleste.

Med sine drøye 600 innbyggere kjenner alle til hverandre, og adopsjonssaka er ofte samtaletema på kafeen og butikken.

Tomt hus på Røst

Kari Ann Volden reiste til India og fikk to tvillinger ved hjelp av surrogati. Hennes egg ble brukt i befruktninga. Dette har mange gjort før henne og det har vært få problemer med å ta ungene med tilbake til Norge. Men det var inntil forrige uke.

Øystein Røymo

Øystein Røymo er nabo med Kari Ann Volden og håper hun snart kommer hjem.

Foto: Øystein Nygård / NRK

Da ble det kjent at tvillingene som Volden har omsorg for ikke kom til verden ved hjelp av hennes egne egg, og reaksjonene lot ikke vente på seg. De to tvillingene har ingen biologisk tilknytning til Volden. Mange har reagert med avsky fordi hun skjulte sannheten for myndighetene.

Huset til Volden har stått tomt siden januar da hun reiste til India. Øystein Røymo sambygdninger er jevnlig innom huset og ser til at alt er i orden. Han håper Kari Ann Volden snart kommer hjem til Røst.

– I denne saka har vi alle fått se hvordan det ikke skal gjøres. Men det handler om to små barn som skal leve opp i et godt samfunn, og de bør få lov til å komme hjem, sier Røymo til NRK.

Delte meninger blant folk

Volden-saken opptar de fleste på Røst. Det ble startet kronerulling for å hjelpe henne økonomisk, men etter det som har kommet frem i det siste har flere blitt kritiske.

Fiskarheimen på Røst er møteplass for røstværingene, og surrogatisaka preger diskusjonene rundt bordene.

– Jeg synes det er egoistisk å reise rundt halve jorda for å få et barn. Det finnes mange unger i Norge som også har behov for et hjem, sier Jorid Bushmann ved kafébordet på fiskarheimen.

Som ellers i landet er meningene på Røst delte om denne vanskelige saka. Røstværingene NRK har møtt uttrykker alt fra sinne til sympati med Volden.

– Jeg synes det er en trasig situasjon hun har kommet i. Men jeg synes absolutt hun skal få lov til å beholde ungene, sier Lillian Pettersen.

Uviss skjebne

Da det ble kjent at Kari Ann Volden ikke hadde noen biologisk tilknytning til tvillingene, fikk hun avslag på adopsjonssøknaden. Nå har hun anket avgjørelsen.

Nabo Øystein Røymo er forberedt på at dette kan ta lang tid.

– Jeg synes myndighetene må la nåde gå for rett og få henne og ungene på et fly hjemover, sier Røymo.

Har forståelse for meningene

– Kari Ann Volden er veldig glad for at det er så mange som støtter henne, men hun har også forståelse for de som reagerer negativt. Men hun velger å tro at folk på lengre sikt vil vektlegge barnas beste. Barna er helt uskyldig havnet i denne situasjonen, hvor de har knyttet seg til en omsorgsperson, som er Kari Ann Volden.

Det sier Voldens advokat Hilde Guldbakke til NRK.

En endelig avgjørelse om adopsjon vil trolig være klar om noen uker.