Hopp til innhold

Asylansatt truet etter intervju

«Hvor lang tid tror du det går før noen knekker kjeven din», lød trusselmeldingen til asylansatt Kjetil Sørbotten etter NRK-intervju. – Ansatte ved asylmottak må tåle stadig mer, sier styremedlem i Norsk forening for asylansatte.

Kjetil Sørbotten

Kjetil Sørbotten som er nestleder ved mottaket for mindreårige asylsøkere i Sørfold går til politiet etter å ha mottatt trusler mot seg og sin familie etter et intervju med NRK tidligere denne uka. – Jeg tror ikke avsenderen utgjør noen fare, men synes at det tragisk at enkelte tyr til trusler, sier han.

Foto: Kari Skeie / NRK

– Det er åpenbart et forsøk på skremme. Det er tragisk at folk føler de må ha ut følelsene sine gjennom anonyme trusler. Denne personen har dessuten gjort seg flid med å være anonym, sier Kjetil Sørbotten.

Trusselen kom på e-post etter at Kjetil Sørbotten denne uka ble intervjuet av NRK. Som nestleder ved asylmottaket for enslige mindreårige asylsøkere i Røsvik i Sørfold var han bekymret for integreringen av 40 gutter fra Afghanistan og Syria når de skal gå på en skole uten norske elever.

Anmelder truslene til politiet

E-posten er ikke underskrevet med noe navn, men er sendt fra en server som ifølge nettsiden lover avsenderen full anonymitet. Her blir Sørbotten truet og asylsøkerne omtalt i svært krenkende ordelag.

Vorr lang tid tror du det tar før noen har knekki kjeven din?
Gjelder også anre i slektta di, som vi kartlegger. Knekt kjeve.

Utdrag av trusselmelding til nestleder ved asylmottak

Sørbotten har anmeldt trusselen til politiet.

– Jeg synes det er greit at slike trusler registreres slik at politiet har en viss oversikt over hva som skjer. Dersom denne avsenderen dukker opp andre steder, kan det være greit for dem å se at vedkommende er registrert.

– Tør ikke si hvor de jobber

Atle Heggø som er styremedlem i Norsk forening for asylansatte sier at negative tilbakemeldinger til ansatte ved norske asylmottak har økt etter den store tilstrømningen av asylsøkere i fjor høst.

– Vi har en veldig givende jobb. Men det har blitt slik at mange asylansatte ikke lenger forteller folk hvor de jobber, for å slippe ubehagelige diskusjoner.

Han personlig har opplevd å møte på ubehagelige folk i butikken.

Kjetil Sørbotten

Nestleder ved asylmottaket, Kjetil Sørbotten, sier de unge asylsøkerne trenger kontakt med norske jevnaldrende. Det førte til trusselmelding på e-post.

Foto: kari skeie / nrk

– Det er helt vanlig at ansatte ved asylmottak får negative kommentarer i nærmiljøet eller på sosiale medier. Drapstrusler er uvanlig, men trusler har det vært en del av, sier Heggø.

Det mest ubehagelige er når mishagsytringene blir personlige.

– Du kan ikke ta igjen. Da risikerer man enda flere negative tilbakemeldinger. Alt vi driver med er dessuten taushetsbelagt. Det blir bare å høre på det, og prøve å komme seg vekk, sier Heggø.

– Står for det jeg mener

For Kjetil Sørbotten ved asylmottaket for enslige mindreårige asylsøkere i nordlandskommunen Sørfold kommer ikke trusselen til å føre til at han blir mer forsiktig med å uttale seg.

– Jeg står for det jeg mener med navn og ansikt. Han har ikke mot nok til å vise hvem han er. Jeg tar trusselen med knusende ro. Jeg tåler en trøkk, og vil være tydelig på at trusler ikke virker.

Enslige mindreårige asylsøkere spiller volleyball

SNART SKOLESTART: Når disse unge asylsøkere i Sørfold skal lære seg norsk, skjer undervisninga på en nedlagt skole uten norske elever.

Foto: Kari Skeie / nrk